Cum trișează unele persoane la Maratoane!

trisori maraton
foto via independent.ie

Pe când eram eu mare fotograf mare la recentul eveniment Love2Run, am auzit o poveste foarte interesantă despre cum a trișat cineva la un maraton sportiv. Am vrut și vreau să aflu mai multe astfel de povești, căci trebuie să fim cu ochii pe acești oameni.

De ce ar trișa cineva la un Maraton? E doar sport și amuzament, nu? Alergi pentru tine, nu? Premii de sute sau mii de lei în produse îți spune ceva? Da, mulți trișează nu doar pentru glorie sau nici măcar pentru asta. Foarte mulți vor să ajungă pe locuri fruntașe la evenimentele mari pentru premiile puse la bătaie. Doar pentru că alergi la varii evenimente sportive te poți aranja financiar pe anul în curs. Condiția este să fii atât de bun încât să meriți acele premii. Condiția non-fair-play este să trișezi!

Îmi povestea colega asta de alergare cum la un eveniment local un tip care a alergat distanța de maraton s-a simțit înșelat de un alt participant, ce și-a ascuns numărul de participare. Acesta se apropia de Finish și a văzut că cineva îl prinde din urmă, dar văzându-l așa energic și viguros a crezut că face parte din cei ce alergau pe jumătatea distanței de maraton. Drept urmare, nu a dat din el mai mult, fiind obosit deja. A ieșit pe locul 2 (altă alergătoare locală spune că de fapt tipul acesta a contestat totul, dar s-a dovedit că nu este întocmai cum spune el).

Așadar, condiția de a-ți afișa numărul la vedere, doar pe partea din față a tricoului, este probabil una nu doar pentru unele practici de notare a timpilor unui alergător de către voluntarii de pe traseu ci și una pentru alergătorii din jurul tău. Unii trișează ascunzându-și numărul pentru a induce în eroare. Aceste numere au culori diferite în funcție de categoria de distanță pe care alegi să alergi.

Alte metode de trișat sunt de-a dreptul ridicole. Anul trecut, la Nairobi International Marathon, un tânăr de 28 de ani ce se afla în public și în echipament de alergare, a ieșit din rândul de oameni staționați și a alergat pentru doar un Km înainte de Finish și a câștigat locul 1. Acest loc era premiat cu suma de 7000 de dolari! Desigur că organizatorii au analizat repede situația și l-au descalificat destul de rapid. S-a dat de gol mai ales prin faptul că nu era transpirat deloc.

În Octombrie 2015, o persoană de 61 de ani a fost prinsă trișând în cadrul evenimentului Marine Corps Marathon. Pe toată lungimea traseului, ai de obicei niște preșuri de timp. Când ajungi la o distanță trebuie să calci obligatoriu pe ele iar acest preș va emite un semnal către un cip pe numele tău. Acesta confirmă că ai fost prezent pe toată distanța Maratonului. Trișorul nostru de 61 de ani a ieșit pe locul 2 la categoria sa de vârstă, dar a fost descalificat după ce s-a observat o lipsă a două activări pe acele preșuri. Probabil s-a oprit la un McDonald’s pe drum, și-a recăpătat din energie și a luat un taxi apoi până mai departe. A declarat că nu are nicio scuză bună pentru asta, că deși a alergat mereu bine, odată cu vârsta corpul său nu mai face față unor astfel de trasee.

Așadar, sunt varii categorii de metode de trișare. Unele mai stupide și evidente, altele mai subtile. Chiar și la City Park Run din Constanța am observat cum unii tăiau distanța alergând în diagonală pe iarbă, în loc să alerge pe spațiul betonat oficial. Bine totuși că acolo se aflau voluntari care notau lucrurile astea și aveau dreptul de a-i descalifica pe trișori.

Sunt tare curios de ceea ce știți voi despre aceste metode. Ce altceva se mai întâmplă în lumea asta nebună a alergării? Lăsați-mi vă rog un comentariu mai jos.

Despre autor /

2 comentarii

 • Eu am făcut doar semifond, rar am alergat la 5000m sau 10000m.
  La semifond trebuia să fii foarte atent. Era un truc simplu dar foarte eficient.
  Potriveai pasul invers cu cel cu cu care te duelai şi la momentul oportun puneai, de exemplu, piciorul (calcâiul) tău drept pe vârful piciorului stâng al adversarului. Inevitabil acesta se transforma în rachetă sol-aer-sol.
  Sau mai există vechiul truc cu „iepurele”, ce implică doi concurenţi.

  • Joie Negru

   Pai sa alergi pe calcai nu te infrana de fapt? Nu inteleg…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.