Cum și de ce să dai download la datele Facebook și Google!

În sfârșit mai aud și eu zilele astea câteceva despre protecția datelor și despre o grijă în creștere a unor utilizatori vizavi de ceea ce postează pe Internet.

Facebook este o belea anume, însă Google știe mult mai multe despre viața ta. Niciuna din aceste platforme n-ar fi prea în dezavantajul tău direct dacă ar păstra private datele, însă multe informații sunt publice, căci așa le setezi tu sau pentru că nu știi tu cum să faci privată o informație. Problema nu se oprește aici. Dacă cineva îți fură contul Google, de exemplu, poate să afle despre tine…cam tot. Tipare, obiceiuri, date GPS, căutări pe Google, poze private…TOT. Google are o paletă de servicii și uneori nici nu știi că serviciul x era a lui Google. Ca de exemplu, Youtube-ul. Așadar, devine picantă problema datelor personale pe internet!

Ca să downloadezi o arhivă cu tot ce știe Google despre tine, intri pe https://takeout.google.com/settings/takeout. Aici poți cere să ți se pregătească o arhivă ce urmează a fi trimisă pe mail cu datele din servicii precum Youtube, Blogger, Chrome, Photos, Maps…și multe altele. Va dura ceva timp să ți se pregătească această arhivă și va fi trimisă prin e-mail. După asta, ai putea să-ți ștergi contul Google. Ai grijă însă că acest cont înseamnă și blogul tău Blogspot și contul tău Youtube și multe. Informează-te mai întâi!

Ca să downloadezi o arhivă cu tot ce știe Facebook despre tine, intri pe https://www.facebook.com/settings și ai mai jos un buton ce scrie “Download a copy”. La fel, va dura un timp să-ți pregătească această copie și va fi trimisă pe e-mail. După asta, poți șterge contul dacă asta dorești. Însă, dacă doar dezactivezi contul, datele nu sunt șterse. Ai zice că nu e mare brânză, însă datele alea sunt circulate pe coridoarele internetului și vândute pe bani către firme (deseori de marketing). Că ai dat 10 like-uri la postări cu pisici e relevant pentru cineva. În fine. Aici eu recomand să așteptați să apară varianta de a șterge postări și like-uri și comment-uri din trecut, căci Facebook lucrează la asta, din cauza presiunilor puse în ultimul timp. Mark Zuckerberg a spus că va dura câteva săptămâni până la implementare. S-ar putea să fie infinit mai ușor decât să dai click pe profilul tău, scroll down și alegi un an din arhiva postărilor și să ștergi manual tot. Sau să intri în Activity Log și să-ți pierzi anii din viață acolo…

CUM SĂ ȘTERGI TOT CE ȘTIE GOOGLE DESPRE TINE

Noi, românii, avem un avantaj enorm în treaba asta. Noi, europenii, de fapt. O chestie mișto de care poate nu știați se leagă de o legislație europeană în domeniul Internetului. Fiind în Europa, noi avem dreptul de a-i cere lui Google să șteargă orice urmă despre noi ce apare prin motorul acesta de căutare. Adică dacă o să cauți “Elena Popescu Brașov” n-o să mai găsești poza aia jenantă cu tine pe un website obscur, căci Google va șterge orice urmă de astfel de înregistrări pe numele tău. Se numește “Right to be forgotten” sau “Dreptul de a fi uitat”. E un drept european, implementat tocmai din anul 2006 și adoptat tot mai des de cât mai multe state europene de-a lungul timpului. Eu personal n-am încercat asta încă, însă e vorba de un formular pe care îl puteți găsi AICI și unde vi se cere un act de identitate și câteva vorbe despre motivul eliminării datelor despre voi.

Fiți foarte atenți cu aceste date și învățați să vă mai căutați pe Internet și să ștergeți vechi conturi, vechi poze sau alte date publice precum număr de telefon sau orice altceva. E chiar groasă treaba, serios. Eu găsesc foarte multe informații despre cineva doar dacă mama lui/ei comentează la o postare. Și îmi dau seama că e mama persoanei din context și dacă și postarea e publică e parfum… E foarte ușor. De asta și este înspăimântător. Mare grijă!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.