Cum să nu dai greș atunci când folosești un Frigider!

liebherr-refrigerator-campaign-1950s-zoom
Reclamă din anul 1955 | Foto via liebherr.com

Toți avem nevoie de un Frigider modern într-o locuință, însă foarte puțini știu să-l folosească așa cum trebuie. Drept urmare întâmpinăm anumite situații neplăcute sau dăm vina pe frigider atunci când anumite alimente se strică rapid sau atunci când se deschide greu sau atunci când curge apă pe dedesubt. Problema e totuși mai simplu de rezolvat decât ai crede!

Scriu articolul ăsta pentru o campanie Blogal Initiative la care vă invit să participați. Mă implic în astfel de campanii mai ales pentru că mă pasionează partea tehnică a unui obiect electrocasnic și nu numai, dar și pentru că mai aflu și eu lucruri noi. Am zis mai sus că trebuie folosit „cum trebuie” un astfel de aparat și nu „la adevăratul său potențial” căci e serioasă treaba! Vorbesc astăzi de frigiderele de la Liebherr și încep cu primul lucru învățat de la aceștia.

Un beneficiu foarte util și simplu al unui frigider modern este partea de uși reversibile. Uitându-mă la frigiderul meu actual am observat cu stupoare că pot să schimb foarte simplu sensul deschiderii ușii, căci frigiderul este construit într-așa fel încât să permită asta.

usa reversibila frigider 01

E ca un joc tip Lego. Deșurubezi, muți invers totul și arată ca nou. Nu vă gândiți neapărat că este ceva mai facil pentru un stângaci, pentru că bănuiesc această schimbare a fi permisă în mare parte în sensul amplasării frigiderului. Dacă n-ai de ales și așezi frigiderul într-un colț mai restrictiv din cameră, o deschidere în sens invers te va ajuta enorm.

SCURT ISTORIC

Escavator hidraulic L300 | Foto via liebherr.com
Escavator hidraulic L300 | Foto via liebherr.com

Un frigider Liebherr vine deci cu această facilitate. Asta nu-i nimic însă. Aceștia s-au apucat de construit frigidere tocmai din anul 1954 iar prima producție în masă a primului model a avut loc un an mai târziu (de aici și reclama foto de mai sus). Cu ceva timp în urmă, familia Liebherr se ocupa de construcții de alt gen, respectiv macarale mobile sau chiar escavatoare. Tot marca Liebherr a introdus pentru prima data în Europa primul escavator hidraulic. Când au pus ochii pe frigidere n-au dorit să preia afacerea altcuiva ci s-au ocupat ei înșiși de producție. Scuzați-mă, dar…din 1955 până în 2016 sunt foarte mulți ani de experiență și tehnologie implementată în aceste produse.

Link-ul de mai sus vă vorbește despre o gamă de frigidere sau despre combine frigorifice ce sunt de la clasa A+ în sus, desigur. De ce ai nevoie de chestiile astea numite A+, A++…? Pentru că sunt economice! De exemplu, un frigider Liebherr A++ cu 2 uși și capacitate de 268 l, consumă doar 201 kWh pe an. Imaginează-ți că ție îți vina factura de curent electric consumat la două luni, cu un consum de 200 kWh sau 300 kWh. Aici, frigiderul tău a consumat de fapt doar 33,5 kWh în două luni. Televizorul tău pe tub catodic consumă de vreo 3 sau 4 ori mai mult de atât. De aia trebuie să cumpărăm ceva nou când vorbim de electrocasnice.

Unde mai pui celălalte facilități? Liebherr îți mai oferă la produsele sale frigorifice beneficii precum: sistem de dezghețare automat pentru frigider, iluminare interioară LED, opțiuni de siguranță SmartFrost, FrostSafe sau CoolPlus, ba chiar și un nivel de decibeli 40. E silențios adică? Păi o conversație în șoaptă într-o Librărie atinge 30 dB. Deci da.

Vestea uriașă a acestui articol este de fapt Promoția desfășurată în perioada 15 Mai – 31 August 2016. Dacă achiziționezi de unde vrei tu orice produs frigorific Liebherr, beneficiezi de 6 ANI Garanție! Pentru un produs indispensabil locuinței tale, este ceva grozav.

SFATURI

combina frigorifica liebherr
foto via eMag

Hai să vă dau și câteva sfaturi rapide despre ce am învățat eu când vine vorba de utilizarea și mentenanța unui frigider.

Primele sfaturi vin chiar de la unul din Manualele de Utilizare a celor de la Liebherr. Orice produs cumpărat, trebuie să aibă un manual și trebuie citit. De aici învățăm de exemplu câteva lucruri despre durata de viață a unui produs ținut în Congelator. Înghețata este conservată cel mai bine în congelator în intervalul de 2-6 luni. Șunca sau cârnații se păstrează în congelator între 2-6 luni de asemenea. Este durata recomandată. Peștele poate fi ținut între 2-6 luni sau dacă este mai gras între 6 și 12 luni.

Alt sfat general util este să nu înghesui alimentele în frigider, căci le reduci din capacitatea optimă de îngheț. Așadar, ține-ți frigiderul cât mai aerisit! Temperatura de 5 grade Celsius este recomandată de obicei, dar o poți urca până la 7 grade Celsius pentru a obține temperaturi de sub 0 grade Celsius în partea de spate a frigiderului

 

PROBLEME CE POT APĂREA

Câteva probleme comune includ apă curgând pe lângă frigider sau ușa frigiderului închizându-se defectuos. Eu am întâmpinat aceste probleme acum câțiva ani. Prima se rezolvă prin curățarea găurii de scurgere din capătul de jos al frigiderului. Pentru asta ai un fel de jojă de plastic (inclusă în pachetul cumpărat) pe care trebuie s-o îndeși în acea gaură, căci uneori se umple de grăsime și alte scurgeri groase, atunci când pui pe rafturi carne, ciorbă, sau alte lucruri ce se scurg eventual până la bază. Dacă pierzi această unealtă mică, poți foloși și bețigase cu vată în vârf. Acea gaură are rol de a scurge apa într-o tăviță aflată în spatele frigiderului, ce se umple de apă sau alte lichide. Nu e nevoie în mod normal s-o golești tu, căci se evaporă. În cazul lichidelor mai vâscoase, trebuie curățat.

Cealaltă problemă o observi atunci când ușa nu se închide perfect, deci recele din interior dă pe dinafară.

garnitura usa frigider

Aici avem o problemă de garnitură a ușii, ce uneori iese din loc. De ce face asta? Căci nu-ți cureți frigiderul. Soluția e foarte simplă. Cureți exteriorul acestei garnituri cu o cârpă umedă sau cu un burete ce nu e dur. Poți folosi apă călduță și poate și puțin detergent de vase. Apoi ștergi totul cu o cârpă uscată. Poți face asta și pe marginea de metal a frigiderului, cea care face contact cu această garnitură. Garnitura asta se poate împinge la loc dacă a ieșit puțin și o să vezi că intră perfect în locul său.

Problema aici era de la depunerile lipicioase de pe garnitură. O observi de obicei când tragi mai greu de ușă. Cu cât se lipește mai mult de margini, cu atât sunt șanse mai mari să iasă garnitura puțin și să lase spații deschise în procesul de etanșare perfectă. Atunci când o ștergi, apăsând ușor pe ea, se introduce la loc și totul va fi perfect.

Cam atât pentru moment cu aceste sfaturi. Ideea e că dacă îți cumperi un frigider nou și dacă îl folosești cu ceva mai multă grijă, nu vei avea probleme în următorii 2 ani, 4 ani, 6 ani…șamd. Aranjați-vă deci alimentele conform Manualului de Utilizare și conform studiilor Merceologice, ce vă vor da exact indicii și condiții de depozitare a alimentelor în orice tip de frigider.

Despre autor /

2 comentarii

  • Da autodidact mai eşti! Ceea ce nu este un lucru rău! :)

    • Joie Negru

      Facut de mana mea, parca-i facut mai bine.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.