Cum reduci dimensiunea pozelor pe blog (gratis)!

Dacă vrei să aplici ceva interesant pe un blog sau website, te costă deseori mult să faci asta. Alte metode sunt pur și simplu la îndemână, deci gratis. Ideea e să n-o dai în bară și să ai răbdare!

Dacă ești blogger ca mine, de prin Epoca Bronzului, ai adunat multe greșeli pe blogul tău. La mine, de exemplu, au fost șterse multe poze și articole din greșeală de prin anul 2007, 2008… Apoi, prin anii ăia și nu numai postam articole cu poze foarte mari, de generos ce eram, să vadă cititorul orice detaliu dintr-o poză. Lucrurile astea nu-s bune. Îți îngreunează site-ul sau blog-ul și îți ocupă spațiu și vei plăti pentru el la hosting.

CE AM FĂCUT GREȘIT cu pozele?

În esență, am pus poze la rezoluții uriașe. Asta nu e bine. Poți să pui poze mai mici și tot să se vadă bine. Apoi, am pus poze PNG. Am zis eu că se văd mai funky, dar doar îmi ocupă spațiu. PNG-ul e pentru vector, pentru alte chestii. Am pus GIF-uri. N-am pus multe însă și îmi sacrific din spațiu cu bucurie pentru stilul meu amuzant pe care vreau să-l descriu. Dar da, nu e bine să postezi prea multe asemenea poze.

CE AM ÎNCERCAT?

Am încercat doar…să corectez situația dintr-un moment dat. Adică să postez mai restrâns de la data de… Însă la pozele vechi nu găseam ce să le fac căci platforma WordPress nu te lasă, nu-ți dă opțiuni. Îți dă însă câteva idei prin plugin-uri. De curând am dat de WP Smush, recomandat de Google. A durat foarte mult să-mi facă mai mici pozele și a reușit să facă asta la doar unele. POATE le face la toate ceva, dar trebuie să plătești pentru funcția asta.

CE FUNCȚIONEAZĂ și e și moca!

Ceea ce poț face mai la sigur e…cPanel! În cPanel poți intra la Disk Usage și vezi imediat ce îți ocupă mult loc din hosting. În cazul meu, pozele!

cPanel e cam porc la faza asta. Îți dă un resizer natural de-al lui, dar poți să iei doar câte o poză pe rând și după ce termini cu ea te resetează la folderul principal și te enervează mai mult. Mi-am dat seama că pot să fac o măgărie, căci de o măgărie vorbim.

Pozele sunt deci printr-un folder de uploads. Am zis „știi ce…eu pot să arhivez fiecare folder în parte, îl dezarhivez în laptop, îi redimensionez la grămadă doar pozele mari din folder cu un freeware pe nume Image Resizer for Windows, îl arhivez iar, îl urc înapoi în „uploads”, șterg folderul original, dezarhivez folderul editat. Și cam asta e soluția!

PAS CU PAS, ca Iohannis!

Pasul 1. Deci intri în cPanel, intri la File Manager, intri la folderul belea și arhivezi fiecare an sau folder cu poze.

Pasul 2. Pe laptop sau PC, tu dezarhivezi tot și intri prin fișiere…

Nu mi-am bătut capul prea tare. Am dat direct Sort by Size și am ales pe cele mai mari. Am avut multe peste 1 Mb. Dai click totuși pe mai multe să vezi ce mărime depășesc și îți alegi pe care să le selectezi în grup pentru a le redimensiona.

Pasul 3. Dai click dreapta. Dacă ai instalat progrămelul de mai sus, îți arată opțiunea simplă de „Resize pictures”.

Poți alege o mărime custom sau alte mărimi predefinite. Eu am ales până la urmă Small la multe și am bifat tot. Trebuie să bifezi tot mai ales pe aia cu „redimensionează originalul” căci îți suprapune edit-ul peste orginal și nu-i schimbă nimic. În cPanel nu trebuie să modificăm nimic la fișiere ca denumire. De aia n-am căutat vreun converter pentru PNG căci mi-e că blogul o să-mi caute poza cu .png în loc de .jpg și n-o s-o arate. Dacă știți cum să-mi convertesc în mod sigur aceste png-uri din poze, vă ascult!

Pasul 4. Dai click pe folderul cu foldere și cu un click dreapta îți apare Winrar-ul ce îți dă opțiunea să Add to archive. Aici selectezi MUSAI .ZIP. Căci .rar nu citește cPanel. Deci să salvezi arhiva, dar bifezi .ZIP. O urci în folderul de pe cPanel, ștergi originalul, dezarhivezi editarea. RECOMAND BACK-UP LA ORICE înainte de lucrul în cPanel!

Cât mi-am redus din spațiu?

Cam 1,5 Gb. Mai am un Photo Gallery ce nu-mi arhiva cPanel, dar ce mi l-a arhivat când a mai simțit ceva spațiu. Are vreo 3 Gb și ăla. Pariu că îl duc la jumate sau chiar la 1 Gb?

FUNCȚIONEAZĂ? E SIGUR?

Păi… Uitați-vă pe blogul meu! Eu am modificat și pozele din 2020 și 2019 și oricând. Le mai vedeți? Dacă da, DA, funcționează. Cu plăcere!

p.s. Asta cu redimensionarea o puteți face și pe hard-ul ăla vechi cu poze de 6000×4000 rezoluție la un câmp de levănțică, poze la care nu o să vă mai uitați poate vreodată. Salvați spațiu și pentru alte poze. Zic și eu…

Despre autor /

Un comentariu

  • Ți le redimensionează WP-ul după nevoie, nu te zgârci la spațiu, că e ieftin. Peste cinci ani, când îți iei ecran hi-dpi și/sau schimbi tema o să te oftici că nu e o calitate destul de bună a imaginilor. Vezi aici argumentele.

    jpg sau webp sunt formatele de care ai nevoie.

    PS: PNG nu e pentru vector.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.