Cum poți scăpa mai devreme de Prima Casă!

Văd că lumea încă e în dubii când vine vorba de cei 5 ani obligatorii de a nu-ți înstrăina apartamentul luat prin programul național Prima Casă. Nu-i niciun dubiu. Din anul 2012 se anulează ipoteca obligatorie pe cei 5 ani dacă plătești integral datoria la Bancă.

În rest, condițiile programului rămân aproximativ aceleași. Schimbarea de pe atunci vorbește despre realizarea Guvernului că un astfel de credit te ține pe loc prea mult când situația se poate schimba și atunci când poți să-ți plătești integral creditul ipotecar mai devreme de termen. Prima Casă are ca punct de naștere OUG 60/2009. După 4 ani, cineva s-a prins de o chestiune sâcâitoare din program și a venit cu OUG 94/2012. Fix acesta vorbește despre posibilitatea radierii ipotecii în caz de plată integrală înaintea termenului de 5 ani. Băncile nu știu asta, sau se fac că nu știu. Nu toate, dar se întâmplă ca funcționarii să-ți zică inclusiv în anul 2017 că nu se poate. Se înșeală. Fix această Ordonanță de Urgență a Guvernului o spune prin Articolul 1, punctul nou (7^12):

In cazul rambursarii anticipate a finantarii inainte de expirarea termenului de 5 ani, interdictiile de instrainare prevazute la alin. (7), (7^1) si (7^2) se radiaza in conditiile legii.

Așadar, este întradevăr Lege! Ce faci cu Informația asta? Te duci la Bancă cu ea. Ai nevoie pentru procesul ăsta de interacțiuni cu Banca, Fondul de Garantare și Ministerul de Finanțe Publice. Eu n-am trecut prin asta, dar vă puteți interesa de câțiva pași utili citind articolul de aici. Restul e istorie! Succes!

p.s. Frate-miu a plătit integral și înainte creditul de Prima Casă pe 20 Iulie 2017. Azi, 5 Septembrie 2017 a fost la Bancă și și-a luat și foaia de la Fondul de Garantare. Banca zicea că a ajuns de câteva zile, dar au cam uitat să notifice. De aia trebuie să întrebi tu după un timp. În total, Statul a dat foaia necesară radierii sarcinilor din Extras în termen de o lună și cam două săptămâni.

Despre autor /

2 comentarii

  • Oare de ce trebuie sa insitam noi, sa ne ducem cu argumente etc? Ca tot se discuta de abuz in serviciu, pe functionarii acestia nu ii putem aduce pe drumul cel bun. Rele practici, ceva!

    • Se poate face o plangere la Banca pentru neglijenta sau mai bine la ANPC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.