Cum montezi un tub pvc alb de hotă!

N-am stat să scutur tot Internetul ăsta de un astfel de subiect, dar lucrând cu asta, observ că e un subiect extrem de fierbinte pentru orice tip de consumator. E unul din lucrurile care-mi testează nervii de cel puțin 20 de ori pe zi la serviciu.

p.s. Sunt nevorbit și am scris mult în articol, pentru o CONCLUZIE mai clară, derulează articolul către capitolul clar de CONCLUZIE…

Hai să începem cu începutul. Hota casnică există de 2 feluri: cu evacuare sau fără. Fără evacuare, își pierde mai toată puterea, plus că rămâi în casă cu mirosul, căldura… Pentru miros, o mai dregi cu hotele cu filtre de carbon, dar tot nu faci mare brânză. Ar trebui să fie o soluție disperată ca să fie acceptată. Dar, multe hote sunt construite și pentru o astfel de utilizare (cele de la Pyramis mai toate, Albatros, Samus…).

Cu evacuare, hota are nevoie de un burlan flexibil gri de aluminiu (sau alb, căci există). Pe dimensiunea de 120 milimetri de obicei, căci așa au majoritatea hotelor acel guler negru ce trebuie neapărat să fie inclus în orice hotă vândută. Dacă nu-l găsești inițial în cutie, caută sub sitele de metal, căci deseori acolo este ascuns, lângă motor, alături de manual, dibluri, șuruburi… Mai rar, hotele au ieșirea de 110 mm (foarte rar) sau 125 mm (foarte rar de asemenea). Multe hote, mai puternice au ieșirea de 150 mm. Deseori, multe astfel de hote au o reducție inclusă, de la 150 mm la 120 mm.

p.p.s. Gulerul din poză este cam de 11,5 mm, da, dar se consideră de 12. Mor când aud din partea clienților că nu, că ei vor ceva pe 11,5 mm nu pe 12 mm. Mor! E ieșire de 12!!!

Teoretic, asta este evacuarea hotei: burlanul flexibil. Nu există tub pvc pentru hote! Deci…improvizezi!

Acestea de mai sus sunt elemente de tubulatură pentru…ventilatoare! În aproape 100% din cazuri, lumea le folosește pentru hote. E tub pvc alb deci, dar e pentru ventilatoare. Din acest motiv există pe mărimile de 100mm, 125mm și 150mm. Nu există tub alb pvc de 110 mm sau tub alb pvc de 120 mm! Vă provoc să-mi găsiți voi. Cum vă provoc să-mi găsiți și ventilatorul ăla de 110 mm în diametru pe care mi-l tot cereți…! În fine, un model l-aș știi eu, dar e doar unul și e de tavan și lumea nu-l vrea… Găsiți tuburi din acestea și la Brick și la Dedeman și prin mai multe locuri. Unii au mai multă marfă, mai ieftină…ține de voi să vă prindeți care-i mai tare aici!

În exemplul de mai sus vă arăt nu doar tubulatura, dar și câteva elemente necesare. Tipul de grile folosite la capăt, cum arată un conector/îmbinare (folosit deseori pentru a lungi traseul de maxim 1 metru al tubului pvc), o grilă cu apărătoare anti-vânt sau ploaie sau zăpadă, o grilă cu jaluzele (ce unii o consideră estetică, dar gălăgioasă uneori) și mascatori la intrare în perete. Ba un pătrat din pvc cu gaură pe mijloc, prin care intră tubul, ba un pătrat din pvc cu o priză pentru acel tub. Nu, nu există acel manșon din cauciuc ca la centrale la vânzare, obiectul ăla ce greu vă vine să-l explicați de fiecare dată și ce greu vă vine să credeți că nu există în comerț la liber ci că vine în kit-ul de centrală. Vă provoc să-mi găsiți și asta prin magazine!

Acest articol este unul de ajutor, dar și de a-mi plânge de milă, știu. Nu cred oamenii că e hota de 12 și că nu e tub alb de 12 sau că nu e manșon…că de ce le face dom’le așa atunci? Căci…tub flexibil din aluminiu! De aia!

Revenim. În mod primar ai nevoie de patru lucruri: 1. O reducție de la 120 la 100 (căci există ventilatoare de 120 mm); 2. Tub pvc alb (ce există la 1 metru, jumătate de metru, ba chiar și la 350 mm…); 3. un cot (ce se găsește doar la 90 de grade, sorry) și 4. un element de capăt, adică o grilă de aerisire. Mai poate exista și un 5. un conector/îmbinare ca să prelungești traseul sau 6. o tubulatură…dreptunghiulară:

Lumea alege astfel de improvizări căci arată pur și simplu mai bine. Al doilea motiv e că se curăță mai ușor. E un dezavantaj financiar aici (căci un tub flexibil gri costă cam 13-15 lei iar banii ăștia îi poți da doar pentru o grilă mai complexă sau o reducție și un cot pvc…), dar un avantaj de estetică, funcționalitate și durabilitate.

Deci da, poți opta și pentru o transformare în dreptunghiular. Nu, nu există conector plat-rotund de la 120 direct ci de la 100 la dreptunghiular. Iar tuburile astea plate sunt de 2 mărimi! Să nu încurcați elementele între ele! Apoi și conectorii sunt de 2 feluri: bucată de tub, bucată ce ar unii două tuburi. Și nu numai ăsta e cazul, căci depinde de complexitatea lucrării, de aia își are rostul un meșter sau un consultant. Sau un priceput, căci majoritatea meșterilor nu știu ce zic eu aici iar mulți consultanți probabil nu știu nici ei prea multe de ajung oamenii la mine și îmi zic „dar ei nu mi-au zis că ar exista elementul ăsta…”. E destul de simplu. E Lego. E jucărie de copil! Voi n-ați avut jucării? Uniți formele!! Asta e în esență evacuarea de hotă! De luat în calcul neapărat și înălțimea unui cot, cu cât prelungește și el traseul și alte chestii de astea…

Hai să vă arăt și câteva grile de aerisire:

Eu am câteva vedete, ce se vând mai ceva ca pâinea caldă. Una din ele este grila aia de 3,95 lei care e o grilă de 10 cm. E grilă de aerisire, are plasă, unii meșteri deștepți o folosesc la gaura dată la hotă. Acum depinde și de carotele lor… Cea mai căutată e de 11 cm, dar nah… Pentru aerisirile la gaz mi se cere des grile de 80 și de 40. De 40 sunt mai rare, dar le mai am din când în când. Eu acasă am de 50, dar stau la mansardă și și-au permis meșterii. Deci dacă reduci evacuarea la 10 sau 100, se pune grila asta de 10 sau 100, cum vrei să-i zici.

Mai există grilă cu apărătoare, cu o clapetă anti-retur în interior. E căutată și ea maxim și protejează împotriva vântului, ploii… O altă grilă căutată e cea cu jaluzele. Cică e cam gălăgioasă. În general, elementele astea de tuburi albe și grile și coturi sunt de la furnizorul Julien. Mai sunt și altele de la Haco sau alții, dar vor avea o mică diferență de măsură față de tuburile Julien. Mai bine potrivești mărcile dacă poți, dacă nu, dimensiunea tot pe acolo e…

Cotul de 100 e Sfântul Graal ce toți îl caută, căci dispare repede de pe rafturi. Restul elementelor sunt coturi…orizontale…verticale…în funcție de nevoie, distanțe, ocolișuri…. Pe rotund, pe dreptunghiular… Să iasă „în sus”, să iasă „într-o parte”… Conectori, sau mai ales reducții. O reducție folosită des e cea „universală”, ce trece prin mărimi de la 150 la 125 la 120 la 100 la 80. Atenție! Asta nu va intra pe gulerul hotei de 150, chiar dacă zice că e de 150. Unele sunt „de” 150, altele „pentru” 150. Ca să intre pe gulerul de 150 al hotei, trebuie folosită reducția 311, de la 150 la 125 la 100. Poți folosi și reducția „universală” cu codul „310” de la furnizorul Julien, dar musai cu conectorul 3133 sau…o bucată de țeavă de diametrul 150 care face legătură între conectorul 310 și gulerul hotei. Sună complicat și poate că e, dar e ca un soi de joc și Lego sau Tetris sau ce vreți voi…

CONCLUZIE

Pentru evacuarea unei hote, multă lume merge pe reducția de la 120 la 100 milimetri. Poți pune și tubul de 125 peste gulerul de 120 al hotei și nu e vreo problemă, alta decât gaura din peretele tău. Dacă ai gaură de 110 în perete, nu pune țeavă de scurgere gri de 110 ci țeavă de aerisire albă de 100!

Ai deci nevoie de o reducție de la 120 la 100 pentru hota ta, apoi de tubulatură de lungimea necesară traseului tău personal de acasă, de un cot de 90 de grade (căci altfel nu văd să fie), posibil un conector/îmbinare, ca să prelungești traseul peste 1 metru și o grilă de aerisire (de orice formă vrei.

Lumea le etanșează ba cu bandă adezivă (ceva termorezistent preferabil, bandă argintie) ba cu silicon/mastic.

La grile e dificil deseori, căci dacă stai la etajul 3, nu prea ai cum să înfigi o grilă cu mâna pe exterior. În general, toate grilele sunt de exterior. Adică…toate, nu în general. Ai putea pune un conector cu clapetă antiretur și să-l împingi pe gaura de 110 mm împreună cu tubul (se astupă porțiunea liberă cu spumă poliuretanică), dar nu știu cât de eficient ar fi. Mai poți pune un soi de element în tub cu clapete antiretur dintr-un plastic transparent fin, dar nu știu să zic cât de eficient este. Elementul există.

Nu există o soluție perfectă, chiar dacă mulți zic că au văzut ei la vărul cumnatului vecinului prietenului de pahar, că așa au făcut ei… Mda…nu există! Improvizare? Ah, da! Asta da! Per total însă, soluția cu tubul alb pvc de ventilație este 90% posibilă! Acel 10% ține de partea de final, de grilă, dacă ajungi la exterior s-o montezi.

p.p.p.s. Mai văd că fac meșterii combinații între elemente pvc și tub flexibil. Să mor, nu alta! Chiar e ridicol! Sau să combini o reducție „universală” pe care o tai cum vrei cu un tub flexibil și apoi iar combinat cu un element pvc… Este…crimă vizuală, chiar și ascuns prin vreun dulap la comandă. Nu… Nu vreau să mai văd!

Sper că v-a ajutat acest articol. De găsit, nu vă zic concret unde mă găsiți, căci îmi place să ajut, dar și Vai, durerea de cap cu atâtea contraziceri și explicații în domeniu…! De aia acest articol poate… Să veniți mai pregătiți la mine! Hai, că nu e greu! E chiar un joc de obiecte și forme și atât! Spor la treabă!

p.p.p.p.s. Apropo, dacă găsiți un cot într-un magazin și magazinul nu mai are tuburi sau reducții șamd….luați-l! Luați de acolo aia, din celălalt magazin cealaltă parte, căci unele magazine s-ar putea să aibă într-un moment dat anumite elemente importante, altele vor avea cealaltă parte! Eu nu-mi vând marfă de 100 de lei din cauza unui cot de 8 lei! Dar clienții, rămân în așteptare, când puteau să găsească acel cot în altă parte (poate și ultimul pe stoc). Profitați de o astfel de marfă, căci nu e din belșug peste tot și vă poate întârzia lucrarea!

Despre autor /

23 de comentarii

 • Florin Alexe

  Daca primiti grila de aerisire cu sita pentru gaura de 40 mm, te rog pune una de o parte pentru mine. O cumpar eu si fac si cinste, am obosit cat am cautat una.

  • Joie Negru

   Am pus una deoparte :)

 • Vlad

  Salut!

  Interesant articolul! Am dat de un mester vai de …..
  Ma pun sa refac traseul pt. hota si am o intrebare. Daca aerisirea e de 125mm pot sa fac tot traseul de 120mm? Evacuarea la hota e de 150mm, da stiu, o sa pierd din putere dar nu mai pot carota mai mare, trebuie sa o las asa.

  Astept raspuns.

  Multumesc

  • Joie Negru

   Pai multe hote de 150 mm vin cu reductie la 120. Din fabrica le gandesc asa deci nu-i problema de gatuire aparent. Teava pvc de 120 n-am vazut pana acum. Nu stiu carota aia de 125 cum se impaca cu un tub pvc de 125. Adica pui din hota reductie 150 la 125 si mergi cu teava de 125 pana afara.

   Alta solutie ar fi doar tub flexibil, dar si ala ar trebui sa fie tot de 125. Se pune reductie de la 150 la 125 si tubul intra perfect pe aia si iese apoi pe gaura de 125. Mai mic, nu merge, decat de 100 cu reductie de la 150 la 100. Si ar fi cam mic.

 • Iulian

  Salutare,
  Dupa o cautare pe google „imbinare tub flexibil cu tub PVC” am ajuns pe pagina ta. Inteleg ca nu e indicat o astfel de „inginerie”.
  Indraznesc sa iti cer un sfat despre cum as putea sa montez aerisirea de la hota(montata in zona prizei ) spre gaura din peretele din dreapta : https://imgur.com/ryrIKt2 . Am urmatoarea hota: https://imgur.com/Mq422ec ce imi permite sa am o rezerva de ~20 cm de la hota pana la grinda.

  Multumesc pentru articol si pentru un eventual sfat :)

  • Joie Negru

   Salut! De obicei, multi se feresc de inginerii cu tuburile pvc caci iti va trebui pentru traseu si cot si iar cot si bucata de teava si iar cot samd. Daca ai norocul sa ai hota aproape de aerisire (asa cum se si recomanda sa folosesti aerisirea pvc) e altceva.

   Poti sa cuplezi tubul flexibil la ceva pvc, nu e problema. Multi o fac. Unii zic ca la pvc trebuie sa ai traseul perfect drept, caci si acolo se mai depun grasimi. La tubul flexibil, nu prea avem de ales si-l folosim cum putem. Inca n-a aparut alta maniera mai usoara. Tuburile albe de pvc sunt pentru ventilatie, dar tocmai pentru ca nu avem alte solutii, le folosim la hote. Multi o fac asa ca da-i cu incredere!

   In cazul tau, vad ca ai un anemostat in perete. Cel mai probabil are diametrul de 100 mm. Asa ca va trebui sa cumperi o reductie de la 150 la 125 la 100 (nu varianta 150-125-100-80, caci s-ar putea sa se bata cap in cap cu gulerul de evacuare al hotei). Apoi putina teava pvc de 100, cot de 90 de grade ca altul nu e, iar teava si poate un conector de 100 pentru inca o bucata de teava (daca nu ajunge pana la aerisire) si inca un conector daca anemostatul este bagat intr-o teava de 100. Sau reductie peste hota pana la 100, conector tip teava ca sa se uneasca cu un cot de 90 de grade si teava si un conector (de interior) pentru a se uni cu teava din perete.

   Daca traseul nu iese prea drept, mergi pe varianta simpla pe care o fac multi: Pui peste 150 al hotei o reductie de 150-125-100 si peste ea un tub flexibil prins cu un soricel sau colier metalic tot de 100 mm si el. Si iesi cu el prin gaura afara. Daca ai teava in perete, mai cumperi un conector de 100 si unesti tubul flexibil cu cel de pvc din perete (in ambele capete ce se unesc cu conectorul sa fie aplicat un soricel sau colier de asemenea). Se ascunde totul sub un suspendat la comanda si nu stie nimeni si vom trai fericiti pana la adanci batraneti…

   p.s. Vizual, cam asa: https://i.imgur.com/b1wTEmo.jpg

   • Anonim

    Multumesc mult pentru sfat si pentru raspunsul rapid!
    O sa merg pe ultima varianta prezentata de catre tine pentru ca mi se pare cea mai simpla si cred ca nu o sa-mi afecteze prea mult puterea de abosorbite a hotei.
    Sa vedem ce o sa iasa :)

 • Flavius

  Buna ziua, nu am vazut sa amintiti vreodata de un colier la gulerul hotei. Nu se pune asa ceva? Eu nu am primit un astfel de colier la hota mea asa ca am infipt tubul flexibil direct pe guler.

  Si mai am o intrebare referitoare la grila de aerisire: e nevoie de eliminarea acelei site pentru a elimina mai usor aerul si de a nu se depune grasime si a se infunda? Exista riscul acesta?

  Multumesc!

  • Joie Negru

   Salut. Hotele nu vin cu coliere de metal sau plastic. Nu pot sa zic ca am vazut. Nici la cele care vin cu tubul de evacuare (modele mai rare). Se cumpara separat. Asta cu grila de aerisire asa s-ar putea sa fie. Caci ele sunt facute pentru aerisire, pentru ventilatie, nu pentru hota si grasime. Am auzit multi ca le scot de acolo si lasa formatul standard de plastic fara plasa. Unele grile vin fara plasa si arata foarte bine si asa.

 • Popa Emil

  Salut! Am hota de la Pyramis si fostul proprietar nu a montat gulerul acela, ba mai mult l-a si pierdut.Mi-a facut cineva piesa aceea,doar ca a facut-o din tabla si nu se imbina decat cu racordul flexibil.Daca pun racordul flexibil si ma duc pana la perete cu el si il prind cu colier de o reductie pvc cu clapeta antiretur,care intra in tub pvc,tubul pvc fiind pe toata lungimea gaurii din perete si afara sa pun o grila tot pe 125.Este ok? Si ce gaura trebuie sa imi dea cel cu carota?

  • Joie Negru

   Salut.
   1. Suna la Pyramis 021 3500281 si cere-le o reductie, zi ca vrei s-o cumperi povestind ce s-a intamplat. S-ar putea sa te ajute;
   2. Daca a reprodus din tabla piesa, e normal sa se imbine doar cu racordul flexibil ca si originalul facea la fel;
   3. Ar merge cum spui, doar sa fie si racordul de 125 ca sa se potriveasca cu imbinarea de 125. In cazul asta trebuie un colier la gulerul hotei, unul la un capat al imbinarii si un al treilea la celalalt capat al imbinarii.
   4. La 125, nu stiu sigur ce carota au. Cred ca de 130. Ar fi cam maricica.
   5. Cel mai usor: mers cu tub flexibil de 120 si iesit cu el afara in jos si la capat o grila de la raionul de Sanitare, caci alea au gatul mai lung (si prinsa grila cu un colier de tub);
   6. Cea mai eleganta solutie presupune un conector de la 120 la 100 si mers cu teava pvc alba de 100 si cot pana afara. La capat se pun fel si fel de grile. Gaura din perete trebuie sa fie de 110 si se umple cu spuma. Daca e de 120, se umple cu spuma sau mastic de asemenea.

 • Flavius

  Am inteles. Eu nu mai pun nici un colier la gulerul hotei ca nici nu prea e foarte mult loc sa pun unul si pare ca tubul sta bine pe guler. Referitor la sita de la grila, eu am scos-o afara pentru ca mi se pare ca obtureaza prea mult evacuarea.
  Multumesc frumos pentru sugestii.

 • Andreea Stancelu

  Buna ziua. O sa achizitionez o hota FALMEC Laguna pentru insula. Pe specificatii scrie racord minim de 120. Mie din constructia blocului am racord pe teava PVC de 110. Ce riscuri sunt daca fac montajul asa? In afara de randamentul poate scazut al hotei.
  Sa modific acum traseul cu materiLe pe care le vand ei si sa il fac de 120 sau 150 cum recomanda este destul de scump avand in vedere ca trebuie sa sparg si tavanul apartamentului.
  Multumesc

  • Joie Negru

   Buna ziua. Tocmai din acest motiv multi improvizeaza cu o reductie de la 120 la 100 pusa peste gulerul hotei de 120 si apoi ies prin gaura de 110 cu tub flexibil sau tub alb de ventilatie de 100 (punand in micul gol ramas ce vor ei, de ex spuma, mastic sau orice…).

   Deci cumparata o reductie de la 120 la 100 si mers pe diametrul de 100 pana afara cu tub flexibil normal sau tub alb pvc.

   • Anonim

    La mine tot traseul este prin perete cu teava de scurgere de 110 si iese afara cu cot la 90 de grade tot prin teava de 110. Deci eu trebuie sa iau reductie de la 150 la 120 (daca nu o gasesc in cutie) si apoi de la 120 la 110 pe care sa o fixez cu silicon in cotul din tavan care are si el 110.
    Corect? Credeti ca hota o sa functioneze ok? Este un open-space si am ceva emotii dar parca nu m-as puca sa daram tavanele acum…
    Multumesc

   • Joie Negru

    Nu exista 120 la 110. Tot 120 la 100 trebuie. De funcționat ok…nu știu ce sa zic.

   • Andreea Stancelu

    Multumesc. Hota avea recomandare de montaj la 150 sau 120. Banuiesc ca reductia de la 150 la 120 o sa o gasesc in cutie. Daca nu o gasesc o sa cumpar reductie de la 150 la 120 si de la 120 la 100 pe care o sa o fixez cu silicon pe cotul de 110 de pvc pe care il am in tavan. La capat traseul se termina cu cot la 90 de grade tot de 110.
    Credeti ca o sa functioneze ok hota? Este un open space incaperea si sincer nu as vrea sa ma apuc acum sa daram tavanele…
    Multumesc

 • Buna ziua. Am o intrebare la dvs: urmeaza sa achizitionez o hota Cata TF6600 DURALUM telescopica cu diametrul burlanului de aerisire de 150/125 mm. Pana acum am avut o hota,tot Cata, cu diametrul 120 mm, iar burlanul propriu-zis de 100 mm. Credeti ca este ok burlanul existent(gaura din perete este tot de 100 mm) sau este necesar unul cu un diametru mai mare? Aceasta varianta presupunand sa modific si gaura de aerisire(lucru complicat). Iarasi m-ar ajuta sa ma lamuriti ce inseamna 150/125, de ce sunt 2 valori.
  Multumesc anticipat.

  • Joie Negru

   Buna ziua. 150 si 125 si 100 inseamna diametrul gaurii. Merge folosita gaura din perete de 100mm. Se pune reductie exact ca la vechea hota de 120 mm, doar ca se foloseste in acest caz o reductie de la 125 la 100. In rest, exact aceeasi treaba.

 • Vlad

  Salut , am urmatoarea problema , am o hota cu iesirea de 150 , am reductie la ea de la 150 la 120, dar problema este ca , din perete am iesit cu cu tubulatura pvc de 125 , cum as putea racorda tubul flexibil pe hota cu iesire de 120 ?

  • Joie Negru

   Salut. Schimbi reductia. Pui 150 la 125 si continui cu tub de 125. Ca sa le cuplezi, o imbinare de 125.

 • Dan

  Buna ziua,
  Hota pe care o am (Franke decorativa, modelul inclinat) are iesire pe 150 mm.Acum trebuie sa dau gaura pentru evacuare si sa fac traseul din PVC. Ce recomandati 150 sau 125 mm (am acea reductie in pachet) ? 150 nu e prea mult?

  Multumesc!
  Dan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.