Cum montezi un tub pvc alb de hotă!

N-am stat să scutur tot Internetul ăsta de un astfel de subiect, dar lucrând cu asta, observ că e un subiect extrem de fierbinte pentru orice tip de consumator. E unul din lucrurile care-mi testează nervii de cel puțin 20 de ori pe zi la serviciu.

p.s. Sunt nevorbit și am scris mult în articol, pentru o CONCLUZIE mai clară, derulează articolul către capitolul clar de CONCLUZIE…

Hai să începem cu începutul. Hota casnică există de 2 feluri: cu evacuare sau fără. Fără evacuare, își pierde mai toată puterea, plus că rămâi în casă cu mirosul, căldura… Pentru miros, o mai dregi cu hotele cu filtre de carbon, dar tot nu faci mare brânză. Ar trebui să fie o soluție disperată ca să fie acceptată. Dar, multe hote sunt construite și pentru o astfel de utilizare (cele de la Pyramis mai toate, Albatros, Samus…).

Cu evacuare, hota are nevoie de un burlan flexibil gri de aluminiu (sau alb, căci există). Pe dimensiunea de 120 milimetri de obicei, căci așa au majoritatea hotelor acel guler negru ce trebuie neapărat să fie inclus în orice hotă vândută. Dacă nu-l găsești inițial în cutie, caută sub sitele de metal, căci deseori acolo este ascuns, lângă motor, alături de manual, dibluri, șuruburi… Mai rar, hotele au ieșirea de 110 mm (foarte rar) sau 125 mm (foarte rar de asemenea). Multe hote, mai puternice au ieșirea de 150 mm. Deseori, multe astfel de hote au o reducție inclusă, de la 150 mm la 120 mm.

p.p.s. Gulerul din poză este cam de 11,5 mm, da, dar se consideră de 12. Mor când aud din partea clienților că nu, că ei vor ceva pe 11,5 mm nu pe 12 mm. Mor! E ieșire de 12!!!

Teoretic, asta este evacuarea hotei: burlanul flexibil. Nu există tub pvc pentru hote! Deci…improvizezi!

Acestea de mai sus sunt elemente de tubulatură pentru…ventilatoare! În aproape 100% din cazuri, lumea le folosește pentru hote. E tub pvc alb deci, dar e pentru ventilatoare. Din acest motiv există pe mărimile de 100mm, 125mm și 150mm. Nu există tub alb pvc de 110 mm sau tub alb pvc de 120 mm! Vă provoc să-mi găsiți voi. Cum vă provoc să-mi găsiți și ventilatorul ăla de 110 mm în diametru pe care mi-l tot cereți…! În fine, un model l-aș știi eu, dar e doar unul și e de tavan și lumea nu-l vrea… Găsiți tuburi din acestea și la Brick și la Dedeman și prin mai multe locuri. Unii au mai multă marfă, mai ieftină…ține de voi să vă prindeți care-i mai tare aici!

În exemplul de mai sus vă arăt nu doar tubulatura, dar și câteva elemente necesare. Tipul de grile folosite la capăt, cum arată un conector/îmbinare (folosit deseori pentru a lungi traseul de maxim 1 metru al tubului pvc), o grilă cu apărătoare anti-vânt sau ploaie sau zăpadă, o grilă cu jaluzele (ce unii o consideră estetică, dar gălăgioasă uneori) și mascatori la intrare în perete. Ba un pătrat din pvc cu gaură pe mijloc, prin care intră tubul, ba un pătrat din pvc cu o priză pentru acel tub. Nu, nu există acel manșon din cauciuc ca la centrale la vânzare, obiectul ăla ce greu vă vine să-l explicați de fiecare dată și ce greu vă vine să credeți că nu există în comerț la liber ci că vine în kit-ul de centrală. Vă provoc să-mi găsiți și asta prin magazine!

Acest articol este unul de ajutor, dar și de a-mi plânge de milă, știu. Nu cred oamenii că e hota de 12 și că nu e tub alb de 12 sau că nu e manșon…că de ce le face dom’le așa atunci? Căci…tub flexibil din aluminiu! De aia!

Revenim. În mod primar ai nevoie de patru lucruri: 1. O reducție de la 120 la 100 (căci există ventilatoare de 120 mm); 2. Tub pvc alb (ce există la 1 metru, jumătate de metru, ba chiar și la 350 mm…); 3. un cot (ce se găsește doar la 90 de grade, sorry) și 4. un element de capăt, adică o grilă de aerisire. Mai poate exista și un 5. un conector/îmbinare ca să prelungești traseul sau 6. o tubulatură…dreptunghiulară:

Lumea alege astfel de improvizări căci arată pur și simplu mai bine. Al doilea motiv e că se curăță mai ușor. E un dezavantaj financiar aici (căci un tub flexibil gri costă cam 13-15 lei iar banii ăștia îi poți da doar pentru o grilă mai complexă sau o reducție și un cot pvc…), dar un avantaj de estetică, funcționalitate și durabilitate.

Deci da, poți opta și pentru o transformare în dreptunghiular. Nu, nu există conector plat-rotund de la 120 direct ci de la 100 la dreptunghiular. Iar tuburile astea plate sunt de 2 mărimi! Să nu încurcați elementele între ele! Apoi și conectorii sunt de 2 feluri: bucată de tub, bucată ce ar unii două tuburi. Și nu numai ăsta e cazul, căci depinde de complexitatea lucrării, de aia își are rostul un meșter sau un consultant. Sau un priceput, căci majoritatea meșterilor nu știu ce zic eu aici iar mulți consultanți probabil nu știu nici ei prea multe de ajung oamenii la mine și îmi zic “dar ei nu mi-au zis că ar exista elementul ăsta…”. E destul de simplu. E Lego. E jucărie de copil! Voi n-ați avut jucării? Uniți formele!! Asta e în esență evacuarea de hotă! De luat în calcul neapărat și înălțimea unui cot, cu cât prelungește și el traseul și alte chestii de astea…

Hai să vă arăt și câteva grile de aerisire:

Eu am câteva vedete, ce se vând mai ceva ca pâinea caldă. Una din ele este grila aia de 3,95 lei care e o grilă de 10 cm. E grilă de aerisire, are plasă, unii meșteri deștepți o folosesc la gaura dată la hotă. Acum depinde și de carotele lor… Cea mai căutată e de 11 cm, dar nah… Pentru aerisirile la gaz mi se cere des grile de 80 și de 40. De 40 sunt mai rare, dar le mai am din când în când. Eu acasă am de 50, dar stau la mansardă și și-au permis meșterii. Deci dacă reduci evacuarea la 10 sau 100, se pune grila asta de 10 sau 100, cum vrei să-i zici.

Mai există grilă cu apărătoare, cu o clapetă anti-retur în interior. E căutată și ea maxim și protejează împotriva vântului, ploii… O altă grilă căutată e cea cu jaluzele. Cică e cam gălăgioasă. În general, elementele astea de tuburi albe și grile și coturi sunt de la furnizorul Julien. Mai sunt și altele de la Haco sau alții, dar vor avea o mică diferență de măsură față de tuburile Julien. Mai bine potrivești mărcile dacă poți, dacă nu, dimensiunea tot pe acolo e…

Cotul de 100 e Sfântul Graal ce toți îl caută, căci dispare repede de pe rafturi. Restul elementelor sunt coturi…orizontale…verticale…în funcție de nevoie, distanțe, ocolișuri…. Pe rotund, pe dreptunghiular… Să iasă “în sus”, să iasă “într-o parte”… Conectori, sau mai ales reducții. O reducție folosită des e cea “universală”, ce trece prin mărimi de la 150 la 125 la 120 la 100 la 80. Atenție! Asta nu va intra pe gulerul hotei de 150, chiar dacă zice că e de 150. Unele sunt “de” 150, altele “pentru” 150. Ca să intre pe gulerul de 150 al hotei, trebuie folosită reducția 311, de la 150 la 125 la 100. Poți folosi și reducția “universală” cu codul “310” de la furnizorul Julien, dar musai cu conectorul 3133 sau…o bucată de țeavă de diametrul 150 care face legătură între conectorul 310 și gulerul hotei. Sună complicat și poate că e, dar e ca un soi de joc și Lego sau Tetris sau ce vreți voi…

CONCLUZIE

Pentru evacuarea unei hote, multă lume merge pe reducția de la 120 la 100 milimetri. Poți pune și tubul de 125 peste gulerul de 120 al hotei și nu e vreo problemă, alta decât gaura din peretele tău. Dacă ai gaură de 110 în perete, nu pune țeavă de scurgere gri de 110 ci țeavă de aerisire albă de 100!

Ai deci nevoie de o reducție de la 120 la 100 pentru hota ta, apoi de tubulatură de lungimea necesară traseului tău personal de acasă, de un cot de 90 de grade (căci altfel nu văd să fie), posibil un conector/îmbinare, ca să prelungești traseul peste 1 metru și o grilă de aerisire (de orice formă vrei.

Lumea le etanșează ba cu bandă adezivă (ceva termorezistent preferabil, bandă argintie) ba cu silicon/mastic.

La grile e dificil deseori, căci dacă stai la etajul 3, nu prea ai cum să înfigi o grilă cu mâna pe exterior. În general, toate grilele sunt de exterior. Adică…toate, nu în general. Ai putea pune un conector cu clapetă antiretur și să-l împingi pe gaura de 110 mm împreună cu tubul (se astupă porțiunea liberă cu spumă poliuretanică), dar nu știu cât de eficient ar fi. Mai poți pune un soi de element în tub cu clapete antiretur dintr-un plastic transparent fin, dar nu știu să zic cât de eficient este. Elementul există.

Nu există o soluție perfectă, chiar dacă mulți zic că au văzut ei la vărul cumnatului vecinului prietenului de pahar, că așa au făcut ei… Mda…nu există! Improvizare? Ah, da! Asta da! Per total însă, soluția cu tubul alb pvc de ventilație este 90% posibilă! Acel 10% ține de partea de final, de grilă, dacă ajungi la exterior s-o montezi.

p.p.p.s. Mai văd că fac meșterii combinații între elemente pvc și tub flexibil. Să mor, nu alta! Chiar e ridicol! Sau să combini o reducție “universală” pe care o tai cum vrei cu un tub flexibil și apoi iar combinat cu un element pvc… Este…crimă vizuală, chiar și ascuns prin vreun dulap la comandă. Nu… Nu vreau să mai văd!

Sper că v-a ajutat acest articol. De găsit, nu vă zic concret unde mă găsiți, căci îmi place să ajut, dar și Vai, durerea de cap cu atâtea contraziceri și explicații în domeniu…! De aia acest articol poate… Să veniți mai pregătiți la mine! Hai, că nu e greu! E chiar un joc de obiecte și forme și atât! Spor la treabă!

p.p.p.p.s. Apropo, dacă găsiți un cot într-un magazin și magazinul nu mai are tuburi sau reducții șamd….luați-l! Luați de acolo aia, din celălalt magazin cealaltă parte, căci unele magazine s-ar putea să aibă într-un moment dat anumite elemente importante, altele vor avea cealaltă parte! Eu nu-mi vând marfă de 100 de lei din cauza unui cot de 8 lei! Dar clienții, rămân în așteptare, când puteau să găsească acel cot în altă parte (poate și ultimul pe stoc). Profitați de o astfel de marfă, căci nu e din belșug peste tot și vă poate întârzia lucrarea!

Despre autor /

2 Comments

  • Florin Alexe

    Daca primiti grila de aerisire cu sita pentru gaura de 40 mm, te rog pune una de o parte pentru mine. O cumpar eu si fac si cinste, am obosit cat am cautat una.

    • Joie Negru

      Am pus una deoparte 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.