Cum folosești bicicletele BlackSea Bike Constanța

Astăzi mi-am făcut și eu un card pentru a mă folosi de bicicletele din proiectul european BlackSea Bike din Constanța ce cu o uriașă întârziere (vreo șase ani) a fost pus în practică de curând.

Cum faci asta? Hai să vă dau mură-n gură informațiile! Te duci mai întâi la o unitate SPIT din următoarele: Agenția fiscală nr.1 – bulevardul Tomis, nr.391 – Centrul comercial Tom, Agenția fiscală nr.2 – strada Nicolae Grindeanu, nr.66, Agenția fiscală nr.3 – strada Sulmona, nr.22,  Agenția fiscală nr.4 – strada Badea Cârțan, nr.3, Agenția fiscală nr.5 – bulevardul Alexandru Lăpușneanu, nr.116 C – City Park Mall sau Agenția fiscală nr.6 – bulevardul Tomis, nr.112. Eu m-am dus la Carrefour, sau hai…centrul Tom. E undeva în spatele magazinului Kenvelo.

Agenția era aproape goală. Este destul de nouă și încă în amenajări. Este acolo un băiat la un info desk la intrare. Faci o copie la buletin la Casă și te costă 30 de bani asta. Doar atât plătești, în rest e gratis tot. Ți se dă un contract de o foaie în dublu exemplar și îl completezi cu date sumare. Scrie acolo că te angajezi să ai grijă de biclă, s-o returnezi când trebuie și tot, dacă nu…ți se blochează cardul sau ești taxat dacă strici bicicleta sau dacă o furi. Peste 2400 lei costă o biclă de asta. Cam piperat; tipic Primăriei noastre. Contractul este între tine și Primărie.

Printre altele, respecți regula de a nu pune bicla la loc în mai puțin de 10 minute de când ai luat-o. Apoi, trebuie s-o returnezi în termen de 2 ore și poți s-o folosești iar. Ideea e un soi de check-in, să fie ei siguri că nu ai furat-o sau că nu ai pierdut-o. În caz de probleme apărute, suni la Call Center-ul lor și ți se răspunde rapid. După ce completezi contractul și după ce te bagă în sistem, ți se dă un card (arată ca un card de credit). Pe e-mail vei primi un PIN de 4 cifre.

Tot pe e-mail primești și date de autentificare pe website-ul oficial (blackseabike.ro) însă nu vă bazați pe el că nu prea funcționează cum trebuie!

Te duci apoi la o stație de biciclete care și funcționează. Vă recomand să verificați înainte ce bicicletă e bună, să nu fie stricată, să nu aibă roțile dezumflate…șamd. Apoi te duci la panoul digital și apeși pe butonul de ridicare bicicletă.

În zona 1 scanezi cardul deci. Te întreabă de PIN și îl introduci și pe acesta și îl confirmi. Ai 2 minute să-ți alegi bicicleta. Te duci în zona 2 unde sunt bicicletele și treci cardul pe cititorul aferent bicicletei. Numeri și tu de la stânga la dreapta ca să-ți stai seama care cititor e pentru ce bicicletă… Sistemul îți eliberează bicicleta și poți să te bucuri de ea!

Când returnezi bicicleta nu mai ai de-a face cu panoul 1. Poți s-o returnezi la orice stație activă din oraș! Te duci la oricare loc liber de pe panoul 2 și alegi acolo o zonă unde pui cardul ca să fie citit și îți va debloca slot-ul pentru bicicletă. O introduci acolo și se va bloca el iar. Te asiguri că ai introdus bine bicicleta, că nu iese de acolo, ca să nu ți-o ia altul la plimbare pe banii tăi și asta e! E ușor.

Bicicletele sunt destul de bune. Puțin mai bune parcă ca cele de la i’Velo. Se comportă bine și pe teren mai dur, frânează bine și prind viteză bine. Am văzut și oameni în vârstă pe ele prin oraș. Aștept mai multe stații prin oraș… Să vedem cât timp vor mai rămâne gratuite… Ideea programului este să circuli ecologic pe străzi, să lași mașina acasă. Să vedem cum va evolua situația! Spor la pedalat!

Despre autor /

5 comentarii

 • Empire

  Cand aduci bicicleta trebuie sa astepti 10 minute inainte sa o iei iar. Ideea e sa dai sansa altcuiva sa ia bicicleta. Cineva care asteapta acolo are 10 minute la dispozitie sa ia bicicleta ta.

  • Joie Negru

   Nu stiu daca e asa. Eu doar am inteles ca nu poti s-o iei si sa te razgandesti timp de 10 min. Dupa ce o predai e alta poveste si acolo o poti lua in minutul 2 daca vrei caci e vorba de check-in-ul de 2 ore…

 • ionut

  Cum zice empire.

 • Max

  Multi le folosesc ca niște țărănoi. Sar borduri, coboară scari pe ele, că doar nu-s ale lor. Chiar zilele trecute am văzut un „zmeu” din asta. In maxim 1 an bicicletele alea sunt pe butuci. Bine că avem biciclete la liber, că la educație suntem praf. Și asta se vede in tot orașul. Aruncam gunoi pe unde ne vine, ne căcăm și pisam pe unde apucam, și după aia dam vina pe alții (primărie, Polaris, etc.). Nu le iau apărarea astora, că oricum sunt niste lepre, dar schimbarea (in bine) incepe cu noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.