Cum e un târg al Turismului în România?!

Acum o săptămâna mi-am făcut de lucru și am ajuns pe la Târgul de Turism din Romexpo, București. Aș spune ca în Știrile de la Tv că e cel mai mare târg din România pe domeniul ăsta și că una și alta, dar…nu mi se pare. Este însă un loc interesant, de unde poți trage anumite concluzii…

Târgul de Turism al României organizat la Romexpo București e ca oferta de brânză și flori vândute în piața Tomis 3, găzduită de Pavilionul Expozițional din Constanța. Ca să fiu mai amplu în exemplu, clarific că un asemenea eveniment e ca un soi de târg mare de legume și fructe dintr-un oraș, desfășurat într-o zonă specifică din acel oraș ce găzduiește evenimente festive, nefiind acel loc prea festiv și măreț în sine. Încă nu m-am făcut înțeles? E ca o piață mare, oarecare, din oricare oraș din România.

După cum spun multe voci, acest târg e un soi de „uite cât de mare o am” pe domeniul Turistic și Promovare. Desigur că la fel ca în situația în care cineva s-ar lăuda cu asta, practica e cu totul alta. Adică, în teorie, Constanța a avut un stand foarte frumos, printre cele mai vizibile de acolo. Dacă i-ai da jos însă chiloții Constanței, într-o seară fierbinte la Mare, ai descoperi că nu prea ai ce face cu 10 centimetri de Turism!

Am ajuns acolo ca o mâță într-un magazin de Calendare. Nu știam exact la ce să mă aștept, însă nici nu mi-a luat mult să observ cum merge treaba. Este pe scurt un loc unde Primării sau Firme sau Entități comerciale pot să se promoveze cu ceea ce au de oferit pe domeniul de Ospitalitate și asta e bine. Unii se promovau mai mult vizual, alții se promovau mai mult (cu brio) informațional. Unii adoptau stilul de concept vizual ce vorbește despre promovarea lor, alții (vorbesc despre tine acum, comuna Tătăruș din județul Iași) așteptau cu standul în curul gol să vină lumea și să întrebe: „Hey…. Um….. Și…. Cine sunteți voi?…”.

Ideea e că mulți și-au dat silința. Chiar și Constanța. Am avut un stand vizibil, am avut scutere de închiriat, am avut mâncare de la Mangia Mangia (aș grăbi comenziile în localul lor de pe bd. Tomis), am avut-o pe Corina Martin și au avut-o și Maramureșenii și mulți, căci…nu putea să lipsească de la toate afișăriile de acolo… Arăta bine treaba. Cum i-am zis și Corinei Martin cândva (la întâlnirea cu bloggerii), nu merge să Promovezi fără substanță… În fine.

A fost Promovare interesantă cu Moldova, cu Israel, cu Bulgaria… Maramureș era pe treaba sa cu muzică, dansuri și Horincă… Față de comuna Tătăruș, comuna Miroslava avea câteva A3-uri lipite pe stand-ul lor…, CFR era foarte tare cu trenulețul lor, Paradis Tours din Constanța atrăgea mulți clienți la laptop-uri și rezervări, cei de la #VisitOradea au fost printre preferații mei cu stand-ul lor foarte foarte frumos și elegant (numa zic de harta aia…).

Mulți și-au făcut o prezență bună acolo, însă eu cred că se poate și mai și! Care era clientela? Nea Costică, de la 3. Cine să fie? Românul cu sacoșiile pline de sacoși (de pliante) și românul cu troller-ul după el, ca să bage toate pliantele primite acolo! Pe bune! Mulți! Cu troller! Ca să bage pliantele în troller! Duceți-vă mă și voi acolo, dacă nu mă credeți!

Alții însă erau interesați de oferte, au câștigat varii lucruri precum vouchere, vacanțe, șamd… Erau și străini pe acolo…și tot așa. Prin alte zone din Romexpo se desfășurau conferințe. Am vrut să-l salut pe Cristian Florea de la Cooperativa sau proiectul #casastiti, dar nu l-am prins…

Târgul de Turism de la Romexpo e un loc unde chiar poți să te simți bine și să aflii multe lucruri. Ideea e ca și participanții la prezentare să vină cu ceva atractiv și util informațional și să fie sprijiniți în sensul ăsta. Adică, pe bune, comuna Tătăruș… Niciun flyer? Niciun A4? Niciun A5 măcar? Ajutați-i careva că… Nu merge…

Hai să vedem câteva pozici de la fața locului:

Despre autor /

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.