Cum adică sărbătorim Învierea de Înălțare?

Întreb și eu așa, pentr-un înger îngeraș de-al meu… Voi ați sărbători Crăciunul de Paște? Cam așa îmi pare situația asta pe de o parte. Pe cealaltă parte, ca Istorie a Religiei, e de-a dreptul greșit!

Se ia știrea ASTA, care spune că Arhiepiscopia Tomisului a luat decizia de a repeta Învierea, căci nah…cu pandemia asta, lumea n-a mai apucat să dea bani la popă. Pardon, lumea n-a mai apucat să cinstească evlavia și măreția tainei bisericești.

Știrea zice de fapt că a fost decizia „Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului”. Oh, Church! Stop inventing silly words!

Ca motivație oficială de la Biroul de Omor prin Religie sau BOR, aflăm că:

Câteva dintre motivele invocate de Arhiepiscopia Tomisului sunt faptul că, miercuri, 27 mai, este Ovidania – Încheierea Praznicului Învierii Domnului, când rânduiala slujbei prevede acelaşi început ca în noaptea Învierii, dar şi că enoriaşii au rămas cu dorinţa neîmplinită de a se împărtăşi la Liturghia Învierii din noaptea de Paşti, şi că nu a fost posibilă pomenirea celor adormiţi în cimitire la Paştele Blajinilor.

Bine bine, dar…nu era Religia acel lucru sacru și de neatins și de nerepetat într-un asemenea hal? Mai presus de Litera de Lege, în sfera Cuvântului Domnului… Păi cum adică fix ÎNVIEREA care este pe departe cea mai importantă tradiție religioasă pe la noi, s-o…repeți? Păi cei care au propus asta nu-și dau seama că prea dau pe față lipsa pilonilor invenției ăsteia de a ține masa de oameni în speranța unui oarecare lucru fix, numai ca să nu se mănânce între ei de plictiseală și draci? Hai să mâncam sarmale la 8 dimineața și omletă la 12 noaptea! Eeeee….. Ia… Mai ușor cu ambițiile!

p.s.

Despre autor /

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.