Clădirile Constanţei prin ochii artistului Velula Filiz

velula filiz casa cu lei

Recunoaşteţi Casa cu Lei, nu? Este o lucrare aparţinând artistului plastic constănţean Velula Filiz.

Acesta s-a născut în anul 1970 şi a absolvit Facultatea de Arte Plastice şi Decorative, Ovidius Constanţa, sub atenta îndrumare a profesorului Adi Cornel iar Licenţa a fost dată la Universitatea de Artă şi Design, Cluj-Napoca. Desenează de când era mic şi făcea asta toată ziua, îmi mărturiseşte artistul. Ba chiar, în anul 2012 a expus şi la Geneva la vernisajul cu tema: „Dialog intercultural – omul, casa şi convingerile sale”. Eram curios despre lucrarea de mai sus (Casa cu Lei) şi l-am rugat să mă introducă în procesul său de creare. Întâi fac desenul cu un creion subţire, păstrez proporţiile ca să semene cu clădirea respectivă, apoi încep să o colorez iar la sfârşit vin cu accente de tuş cu peniţa, spune artistul.

De asemenea, eram curios ce anume îl atrage la acest tip de artă, de ce a ales clădirile şi arhitectura locală şi ce altceva face parte din această chemare. Acesta a răspuns sumar: Arhitectura Constanţei este o parte din preocuparea mea. Îmi plac mecanismele absurde şi stilul Steampunk, automobilele Retro…

Stilul Steampunk este în mare parte o sub-categorie Science Fiction, afişând de fapt un hibrid al tehnologiei industriale a secolului XIX.  Filiz nu era cu gândul la asta când a creeat de exemplu Mecanismul de Măsurat Efectul de Piramidă, o lucrare decorativă statică. A fost expus în Muzeul de Artă Constanţa iar un prieten de-al său i-a spus că se încadrează categoric în stilul Steampunk. Cam asta înseamnă de fapt acest „mecanisme absurde” apreciat de artist. Credea că are un stil unic iar apoi şi-a dat seama că s-a înşelat, căci mai există astfel de mecanisme prin lume. Însă…nu s-a înşelat cu adevărat. Aceste lucrări sunt întradevăr unice şi foarte apreciate! Cu atât mai spectaculoasă o lucrare când artistul ei nu ştie dacă aceasta mai există undeva sau dacă aceasta se încadrează cu adevărat într-un gen anume!

Revenind la arta clădirilor din oraşul Constanţa, o să vă mai arăt jos câteva exemple ale acestui artist ce merită toată atenţia noastră.

Casa cu Lei – close-up

velula filiz casa cu lei closeup

Moscheea Carol I

velula filiz moscheea carol I
Fostul templu de rit spaniol

velula filiz catedrala rit spaniol constanta

Cazinoul de pe faleză

velula filiz cazino constanta

Restul pozelor pot fi găsite în albumul de aici. Alte detalii despre acest artist pot fi găsite pe pagina Artindex.ro iar dacă vreţi să-l cunoaşteţi personal sau să-l felicitaţi personal, îl găsiţi pe pagina de Facebook de AICI.

Despre autor /

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.