.:: cine esti tu si ce vrei de la mine?


In cazul de azi, vorbesc despre ANAF. Acestia, prin intermediul Administratiei Finantelor Publice, mi-au trimis o scrisoare de dragoste. Aceasta spune ca in anul 2008, am avut venituri din „ACTIVITATI INDEPENDENTE”.

Imi place ca suna dubios. Dar nu e. Intradevar am avut venituri din ACTIVITATI INDEPENDENTE, iar ei zic ca ghicitorii lor in stele alias evidentele lor, spun asta. Pai…de ce nu spun mai multe evidentele alea? De ce nu spun tot? De ce au nevoie de mine sa le zic ceva ce ei deja stiu? Asadar, de ce atata birocratie?

Probabil ei nu stiu. Atunci cum de au dat de mine? M-au ghicit? Care e sursa lor? Chiar va rog sa-mi ziceti voi astia mai emancipati.

In contractul de colaborare scria ca treaba platirii impozitului de 10% cade in sarcina cesionarului. Astfel, eu mai trebuie sa completez Declaratia 200 privind veniturile realizate din ACTIVITATI INDEPENDENTE? Sau ce fac? Eu oricum maine poimaine ma duc sa vad ce vor, insa poate ma lamuriti voi mai devreme.

Imi place cum se termina scrisoarea de dragoste: „In speranta ca veti da curs solicitarii noastre, va multumim”. De unde atata nesiguranta si bunatatea din partea unora care stau in spatele unui lucru obligatoriu?

A, si inca o chestie. Cu ce ma ajuta PE MINE ca dau impozit statului? Nu stiu, in scoala inveti orice altceva decat lucrurile astea practice. Am facut drept si contabilitate in facultate, insa acestea n-aveau mai nici o treaba cu asemenea lucruri, poate doar vag, rezumandu-se la definitie. Ma descurc si singur, dar asta nu inseamna ca e de bine ce se intampla. As prefera daca statul si institutiile ar vorbi mai frumos si mai clar cu cetateanul. Nu sa pui mame omida precum Boc, sa ne explice in termeni pur stiintifici si economici cum se pune untul pe paine. Serios, eu puteam sa nu stiu absolut nimic de ANAF pana in ziua de azi cand am primit scrisoarea? E normal sa ma ia cineva prin surprindere atat de urat?

Treburile statului, societatii si legile acesteia ar trebui scrise precum o carte buna. Unii intelepti au vorbit despre asta, zicand ca o scriere buna este greu de scris dar usor de citit. Hai sa ne luminam putin, caci ar fi mai benefic pentru demersurile de zi cu zi.

Despre autor /

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.