Cele mai recente ruine tomitane descoperite în Constanța

În data de 20 Noiembrie 2019, am făcut o drumeție de dor prin oraș, luându-mi camera foto și intrându-mi iar în rol de cronicar digital al orașului. Am trecut prin zona peninsulară din Constanța cu câteva zile în urmă și am observat noi săpături pe strada 9 Mai.

Nu e tocmai o știre această săpătură, dar îmi pare o întâmplare importantă și frumoasă. Povestea din spatele ei este că prin septembrie 2019, arheologul Aurel Mototolea a finalizat descoperirile doveziilor unei civilizații unice în Europa, cu edificii din perioada elenistică timpurie până în perioada romană (aprox. secolul V). Vezi o știre despre, aici. E acolo o poveste interesantă și a proprietarilor terenului și a proiectului inedit de viitor, ce vrea să pună în mod gratuit la dispoziția publicului accesul în această zonă. Hai să vedem până una alta ce am găsit acolo acum două zile:

Toată povestea este un salt mare de la mentalitatea de „niște pietre” la adevărata apreciere a Istoriei locale și a arheologiei constănțene.

„Există două tipuri de conservare care se practică. Prima conservare, cea clasică, are în vedere cadastrarea artefactelor, după care gropile se umplu înapoi cu pământ şi se continuă construcţia. Sau, cum vrem noi să facem la una dintre clădiri, să păstrăm zidurile descoperite în subsol, să le închidem cu lacăt, pentru că trebuie să le protejăm. În găurile dintre pereţii istorici vor fi introduşi piloţi foraţi şi structura viitoarei clădiri va sta pe acei piloţi foraţi. Va fi un radier general care va lega toţi piloţii, undeva la o cotă mai ridicată. Se va permite şi accesul public în subsol. Se va putea intra şi se vor putea vizita. Clădirea de pe colţ va avea un soclu de 30, 40 de cm, din beton, şi va fi sticlă de jur împrejur, iar zona va fi iluminată, ca să se vadă absolut tot ce se va găsi dedesubt”, explică Lucian Aiftincăi, unul dintre investitori.

Despre autor /

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.