Ce schimbări ne aduce 1 Februarie 2017?

Păi cu ce să începem? Cică de la 1 Februarie 2017 se schimbă salariul minim. De la 1250 lei la 1450 lei! Moamă, ce de bani! Stați calmi că vorbim de salariul brut, plus că vorbim de ceva fictiv.

Cum adică? Păi dacă 1250 lei brut înseamnă de fapt doar 925 de lei salariu net (în mână), înseamnă că un salariu brut de 1450 lei înseamnă 1065 lei în mână. Moamă, ce diferență! Și mulți iau salarii de astea, indiferent de studii sau loc de muncă… Cel puțin, în primele luni. Pentru Angajator însă e o sumă mai mare de dat la Stat. În cazul salariului brut de 1450, ca tu să primești 1065 de lei în mână, Angajatorul plătește 1783 de lei pe curul tău. Nu prea are sens nici calculul ăsta, având în vedere că Angajatorul te cam angajează la gri, adică semi-legal. Deci, mare schimbare nu e deloc, în afară de aceea de taxe mai multe date la Stat. Ba chiar poate te și concediază din acest motiv!

În altă ordine de idei, cică dispar anumite taxe. Ca de exemplu:

  • Fără taxă la cazierul judiciar – Asta după ce tocmai s-a renunțat la taxa de timbru;
  • Fără taxă pentru acordarea cetățeniei române sau pentru redobândirea acesteia – E moca să fii român;
  • Fără taxă pentru supralegalizarea sigiliilor și semnăturilor de pe un act oficial – Spre dezamăgirea voastră, Legalizarea actelor încă există și încă e taxată;
  • Fără taxă la identificarea unei persoane pe teritoriul României – Deci îți găsești fosta gratis, sau nu știu ce înseamnă asta…;
  • Fără taxe consulare şi de cetăţenie, percepute la misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României în străinătate, spre exemplu: taxele pentru înregistrarea cererii de eliberare a unei cărți de identitate sau a unei cărți electronice de identitate, taxele pentru eliberarea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie, sau taxele pentru legalizarea semnăturii de pe un înscris sub semnătură privată – Aici rămâne de analizat mai bine…;
  • Fără taxa pentru eliberarea unui pașaport electronic, a unui pașaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverințe, precum și alte servicii prestate de autorități.

Asta ultima e mai aparte. Trebuie înțeles că Pașaportul nu e moca. Cei de la Digi24 ne explică și ne traduce că nu se mai cere doar procesul de eliberare, însă taxă va fi. Se va transforma, după cum zic și ei, în asta:

Mai zic ei ceva de Procuri în acest sens ce vor scădea de la 60 euro la 3 euro, dar nu știu sigur dacă e așa. Și nu costă atât orice fel de procură. Probabil se referă la ceva legat de un Mandant care îi dă dreptul unui Mandatar să ridice Pașaportul, însă…rămâne de aflat.

Ceva schimbări am văzut în ultimii doi ani oricum. Să vedem cum continuăm.

Despre autor /

2 comentarii

  • Tot e ceva! Pentru multi cei 95 de lei reprezinta diferenta intre o masa cu carne sau fara. Sau chair o masa calda. Iar la taxe, este un inceput prin care se arata ca se pot schimba lucrurile.

  • E ceva, dar e ceva rau. La modul general al Economiei adica…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.