Câteva sfaturi pentru când îți cumperi un apartament!

foto via hubspot.net

De curând am achizițonat un apartament și nu știu încă pe deplin ce o să întâlnesc pe parcurs, dar hai să vă dau niște sfaturi din punctul de vedere al unui om ce a stat cu ochii pe oferte și de asemenea și din punctul de vedere al unuia ce a lucrat la notariat.

E dificil de anticipat paleta întreagă de implicare în acest proces. Sunt atâtea lucruri ce contează aici… Dar, cele de baza nu sunt dificile.

  1. Prețul. Nu doar în orașul Constanța, prețurile au crescut mult. E un preț deloc corect, însă dacă piața îți cere un preț mai mare, te raportezi la el. Cu toate astea, caută zi de zi ofertele actualizate la proprietăți. Aș evita din start agențiile, dar văd că lumea tot lucrează cu ele și să știți că de multe ori nu vă ajută și nici nu vă informează, Am auzit de un caz recent în care cumpărătorii nu știau că trebuie să-i plătească notarului un onorariu. Agenția nu și-a făcut treaba. Vei plăti apartamentul, onorariul notarului și serviciile specifice (intabulare, extras, fisc…), șamd. E specific aici. Dacă iei prin Prima Casă e ceva, dacă iei prin Credit Imobiliar e ceva, ai grija să fie plătit tot la Administrație, ai grijă cu fondul de rulment dacă rămâne acolo sau nu, ai grijă la costurile date pe alte proceduri. Legea în România spune că n-ai voie să faci tranzacții cu mai mult de 50.000 de lei cash. Restul prin Bancă. Am aflat că asta nu e capăt de lume într-o situație anume: când vinzi și ții banii în cont și îi dai mai departe spre un alt vânzător. Dacă vrei să retragi banii ăia, plătești un comision băncii. Nu e deloc corect și aș vrea să văd schimbată Legea asta, căci e în detrimentul patrimoniului nostru. Așadar, țineți de chitanțe! In calitate de cumparator am deschis un cont bancar gratis, am avut gratis acces la online banking, mi se lua doar 1 euro pe lună pentru administrare cont și cam atât. N-am pierdut nimic aici. Dar dacă eram cumpărător și dacă trebuia să-mi scot o sumă mare de bani din cont, plăteam un procent din sumă băncii drept comision. E și asta de luat în calcul.
  2. Locația. Mereu va fi valabilă vorba: Locație Locație Locație! E o repetiție importantă, ce-ți comunică nevoia de a alege zona potrivită ție. Poate cauți ceva mai modest, poate cauți ceva mai complex. Poate vrei piață și autobuze, poate nu. E bine să fii o persoană informată despre zonele orașului în care cumperi un bun imobiliar. Presa de asemenea scrie multe despre zone, asociații și orice. Google ajută.
  3. Administrație. Verifică mereu nu doar costurile restante pentru apartamentul pe care îl cumperi ci și ale altora. Datornici pe scară înseamnă datorie comună la bloc. De asemenea, verifică tarifele percepute la servicii și informează-te despre cât costă metrul cub de apă și alte costuri. Prețul oficial, de la distribuitor. Presa ajută și aici. Sau…blogurile. Asta îți va spune dacă vei avea un administrator dificil și hoț sau nu.
  4. Tehnic. Caută să înțelegi cât mai bine din partea tehnică a bunului cumpărat. Mulți cumpărători se uită superficial în apartament… Deschide frate ușile, caută țevile, vezi petele umede de pe pereți dacă există, analizează contorul electric, siguranțele, tot ce poți! Apoi întreabă! Întreabă despre părți negative, întreabă dacă e totul ok cu cadastrul, care sunt proprietarii pe acte și dacă vor fi disponibili să semneze, dacă au sarcini pe actul casei, dacă au certificatul energetic, dacă le lipsește ceva! De asemenea, întreabă vecinii despre cum e viața acolo. Întoarce-te la locație și bate la uși, chiar dacă nu e genul tău. S-ar putea să afli multe!
  5. Notarul. Vânzarea-Cumpărarea se face prin notar. Caută să înțelegi ce înseamnă asta. Nu întârzia la notar, dacă ai semnare. Ia-ți naibii buletinul cu tine! Ia-ți toate actele dacă ești vânzător. Pregătește să dai bani dacă ești cumpărător. Tu plătești notarul. Cumpărătorul. Onorariul e stabilit printr-o Lege anume și pe baza unor estimări. Se găsesc online estimările astea, dar în practică n-o să-ți ia chiar minim, dar nici prea mult. Ți se face o estimare pentru onorariu și alte taxe. Apartamentul pentru care dai tu 40.000 de Euro s-ar putea să fie estimat la 29.000 de Euro la notar. E o expertiză anume, n-o lua prea tare în seamă. De asemenea, apartamentul pentru care dai tu 40.000 de Euro s-ar putea să fie estimat la 50.000 de Euro la notar. Așa e expertiza. Îți va lua onorariu pe 50k Euro nu pe 40k Euro. Nu va fi cu prea mult, dar așa e Legea. Și nu, nu e de vină notarul aici. E complex și aici, dar simplu totuși:

În mod normal, la Notar, tu…ca vânzător, trebuie să ai la tine: buletin în original, actul casei în original, alte acte ce au legătură cu proprietatea, cadastru, intabulare, certificat energetic, facturile plătite la zi…o să te informeze biroul notarial de astea! Că agentul…doarme în șoșoni deseori. Ai încredere în notar! El e agentul tău de fapt! Dacă ești cumpărător trebuie să ai: buletin, cont bancar și…bani. Cam atât. Secretarele sau Secretarii mai greșesc la redactare, sunt oameni. De obicei sunt verificate bine detaliile, sau nu neapărat, dar tu citește absolut TOT actul de Antecontract sau Promisiune bilaterală de Vânzare-Cumpărare sau Contract de Vânzare. Acolo sunt niște detalii importante despre preț, termen de mutare, condiție de mobilat sau nemobilat… E în Limba Română deci înțelegi situația. Dacă nu înțelegi ceva, întreabă secretarele sau notarul! Se poate face asta! Trebuie să faci asta! Fiscalul scoateți-l singur. Te costă 4 lei doar și îl iei în vreo 2 zile. La notar te costă 60 de lei parcă.

Sunt multe de spus și cred că o să revin cu o parte a doua. Mare grijă aici! Vinzi o proprietate sau cumperi o proprietate! Asta înseamnă multe. Hai, încă un punct pentru moment:

6. Utilități. Nu te arunca rapid la o ofertă ieftină în bloc nou! Cel mai probabil n-o să ai lumină pe stradă, asfalt și nici curent electric în regim normal. Fii sigur sau sigură că apartamentul are utilitățile dorite. La gaz, în două zile s-au mișcat la mine cei de la Engie. Cei de la Enel încă dorm pe ei, dar măcar am mișcat ceva. Recomand să preluați un contract existent. S-ar putea să fie la preț bun. Dacă o iei de la zero vei fi debranșat, rebranșat și plătești costuri adiționale pentru asta. O preluare de contract se mișcă repede spre instant. La Fisc termini într-o zi o înregistrare cu noul tău loc de consum și e gratis, cu buletinul te miști repede de asemenea (deși în Constanța durează 10 zile primirea noului buletin). Conform Legii, trebuie să-ți faci și o bălărie de asigurare obligatorie pe locuință, PAD-ul adică. Te costă 20 Euro pe an. Probabil mai mult pe viitor, să vedem. Poate nu strică să-ți faci și asta. Caută să îți faci Online lucrurile astea, să ai acces online. Se plătesște mai rapid și ușor așa și eviți cozi.

Cum spuneam, cred că o să revin cu detalii. Nu e foarte greu să fii la punct cu mai toate lucrurile necesare pentru un nou loc de consum. Ideea e să fii în primul rând la curent cu ce trebuie să faci și să întrebi pe oricine orice despre asta. Succes!

Fb Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.