Cât a costat și cât a durat să ne mutăm pe Gaze?

instalare-rapida-centrala-gaz-constanta

Din calculele mele, cam 9770 lei și patru luni. De fapt instalarea în sine în apartament a țevilor și a caloriferelor și a centralei, a durat doar…o zi și jumătate! Ajung și la detaliile astea.

Țin să menționez că vorbesc de orașul Constanța și de un caz anume. Vă îndemnam acum două luni și puțin să-i părăsim pe hoții de la RADET și să ne mutăm pe centrale cu gaz. Motivul? Care altul? Prețul mare de la RADET! Chiar și cu o Gigacalorie subvenționată de 250 de lei, plătești foarte mult pe timp de Iarnă. Cei de la RADET spun că nu e mult. Cei de la RADET sunt proști. Prețul în Constanța în prezent pentru Gigacalorie este de 411,28 de lei (conform ultimului HCLM pe treaba asta, respectiv cel din data de 29/07/2016). Se dorește revenirea la prețul de 250 de lei/Gigacalorie prin subvenție locală, dar asta după câteva lupte inutile de a scăpa RADET de datorii.

Mutarea în sine de la RADET la ENGIE (fostul Congaz) nu este tocmai dificilă. Sunt câteva lucruri de rezolvat, dar nu e cel mai mare stres posibil.

Problema cea mai mare e să-ți vină gazele la bloc. Pentru asta am plătit mai întâi 100 de lei pentru actele date mai departe de către Administrație, pentru a-i chema pe cei cu gazele la ușa blocului. Pentru țevile instalate pe scară, am plătit fiecare familie o sumă de 450 de lei. Asta se întâmpla în data de 6 Iunie 2016. Trebuia să găsim o firmă care să ne instaleze două focuri în casă (aragaz și calorifere + apă caldă). Administrația a găsit firma Gas-Pipe SRL ce ne-a cerut 1150 de lei. Asta s-a întâmplat pe 27 Iulie 2016. Angajații SRL-ului s-au mișcat bine și unul din ei mi-a explicat multe despre cum funcționează gazul și de unde îl opresc și ce să evit. Tot ei ne-au dat și detectorul de gaze, ce se bagă în priză. E conectat la sistemul de pe scară pentru apartamentul nostru și dacă simte o problemă, oprește gazul automat. Ca să-l repornești, aerisești camera și tragi de un buton de pe sistemul din scara blocului.

Deci avem gaze pe scară, avem gazele în casă. Ce mai lipsește? Multe. Pe lângă faptul că trebuia să așteptăm să se pornească Gazul, trebuia să cumpărăm Centrala, calorifere noi și țevi noi (asta pentru 3 camere + baie). Pentru asta am apelat la firma Termo Logistic. Adică puteam să ne cumpărăm singuri, separat, toate aceste lucruri, dar am apelat la o firmă care să se ocupe de tot. Deși aveam dubii despre ei, căci nu răspundeau la telefonul de pe website, am aflat că a fost o situație rară. I-am văzut în acțiune și s-au mișcat foarte bine și extrem de repede. După o analiză a situației, au venit cu tot ce trebuie în data de 10 August 2016. S-au ocupat de două dormitoare și puțin de baie. N-au făcut mare mizerie deloc, ba chiar curățau cât puteau din mizeria făcută. Am avut noroc și cu pereții din cărămidă, căci s-au mișcat mai bine. N-au făcut mare gălăgie. În ziua de 11 August 2016 au revenit și au terminat sufrageria, bucătăria și baia. Adică tot. Ne-au recomandat o pompă de 350 de lei care să ajute la evacuarea condensului. Am luat-o și pe aia, ce să facem? În caz contrar trebuia să avem țevile căzute în diagonală spre scurgerea din camera unde e instalată centrala. Bătaie de cap, deci ne-a convenit această pompă. Pentru toată manopera și calorifere și prosopar de baie și țevi și centrală, am plătit în jur de 7250 de lei.

Au vrut să ne dea o centrală diferită inițial, dar am insistat pentru minim un Ariston. Cele mai bune cică sunt cele germane. Cred că o să funcționeze bine și asta. O să revin cu impresii.

Deci într-o zi și jumătate (nici măcar două zile), ne-au rezolvat băieții. Și-au luat singuri pauza de masă, au revenit apoi în apartament și și-au continuat treaba. Unul din ei mi-a răspuns la o mie de întrebări. Fain băiat!

Ok. Deci avem până în prezent 8950 de lei dați și gaze la scară, gaze pe scară și gaze în casă și echipamentele instalate. Ce urmează? În data de 31 August 2016 a venit în casă un proiectant, pentru a face planul casei. Cred că era venit de la prima firmă, ce a pus gazele pe scară și în casă. N-am plătit nimic aici. A făcut o schiță a camerei unde se află centrala. A măsurat cu un laser dimensiunile camerei și a făcut o poză două și a tulit-o rapid.

Tot în această zi am plătit 160 de lei pentru debranșarea RADET. Asta am plătit-o la Administratoră, căci ea urma să umble cu actele de colo-colo. N-am plătit-o pe ea, asta e taxa cerută de RADET (taxă de eliberare aviz). Administratora îți dă un teanc de foi pe care trebuie să le completezi…

acte-debransare-radet

Ce mă amuză “recomandarea” lor. “Băi, să te gândești bine dacă vrei să pleci de la noi! Adică…știi tu cam cât de costă să pleci de la noi? Nu fii fraier…”. Da, costă în jur de 10000 de lei și depășești puțin suma asta în funcție de anumite alegeri. Mulțumit? Și tot merită din sute și sute de mărturii a altor oameni ce au făcut pasul ăsta.

Actele cuprind și un Angajament de plată ce îl bănuiesc a fi nul de drept, dar revin aici imediat. Sunt două foi separate și încă 12 într-un dosar. Acestea vorbesc despre Cerere eliberare aviz pentru deconectare, Situația datoriilor pe care le au proprietarii din bloc, situația datoriilor către RADET a Asociației, acordul vecinilor pentru debranșarea ta (cei care au pereți și planșe comune cu spațiile solicitate a fi deconectate). O mare ciorbă de documente pentru dreptul tău de a-ți alege furnizorul. Cum spuneam, o să revin.

Ok. Am scăpat și de actele date la RADET (căci era și un termen limită pe acolo). Ce urmează? Păi Centrala are Garanție și fiind vorba de Ariston, doar un service autorizat Ariston trebuie să o conecteze. Sunt multe în Constanța. Plus că trebuiau să vină înapoi cei de la Termo ca să conecteze țevile de apă caldă (țevile noi erau pregătite deja, trebuiau conectate la momentul pornirii gazului).

De abia în data de 5 Octombrie 2016 au venit și cei de la gaz și au pornit totul. De asemenea au venit cei abilitați să pornească Centrala, au mai montat ceva la ea și au conectat câteva tuburi și au și conectat aragazul la gaz. Pa pa, butelie! S-au dat și aici cam 200 de lei. Deși e gratuită pornirea centralei de către cei autorizați Ariston, dar și Ariston România mi-a declarat că s-ar putea să apară câteva costuri conexe. Mda. A doua zi, tot 200 de lei am mai plătit celor de la ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat). Ne-au luat prin surprindere, nu știam de ei. N-am fost eu acasă și nu știu exact ce au făcut, dar…s-au dat banii. Trebuie să analizez mai bine situația asta.

Ideea e că în data de 6 Octombrie 2016 aveam totul pornit și am plătit un total de 9770 de lei. În fine, eu sumele astea le-am notat de fiecare dată când îmi comunica maică-mea ceva, căci de apartamentul ei vorbim și momentan nu stau acolo. Dacă e un plus, o să-l aflu eu, dar nu-i unul mare cu siguranță. Dacă nu vă dă ceva bine din calculul de mai sus, menționez că am adaugat în suma totală și prima lună de gaz. Din câte am înțeles, pentru asta se plătește suma de 260 de lei. Apoi o să vină normal. Poate 60 de lei pe lună, poate 70 de lei pe lună, depinde cât consumi. O să revin și asupra acestui aspect.

Așadar cam atât a durat situația la noi și cam atât ne-a costat. Nu-i maxim de greu. E ceva bătaie de cap și ceva curățenie de făcut după, dar cel mai probabil o să merite enorm. Am scăpat de butelie, am scăpat de apometrele de apă caldă (deci de plata apei calde la Întreținere). De fapt, de ce pun în paranteză? Apa caldă la Întreținere e cea mai păcătoasă. E calculată haotic și are un preț enorm de la RADET. Deci asta ne va scădea ENORM costul de Întreținere. Asta e garantat din start!

radet-mizerabili
foto via radioconstanta.ro

Revenind la mizerabilii ăștia de RADET. Sper să pice fix în cap toată afacerea lor! Constant au avut un preț incredibil la încălzire. Ultima dată când i-am întrebat pe cei de la RAJA despre cât costă apa caldă, n-au vrut să-mi răspundă, îndemnându-mă să-i întreb pe cei de la RADET. Oricum, vedem clar din facturile noastre cât se adaugă la apa rece ca să fie încălzită. Aproape 10 lei pe MC (9,2255 lei/mc văd eu la Afișier). Asta și în funcție de Administratori sau Administratore, că suntem deseori furați crunt și aici. Asta adaos la cei 8,82 de lei/MC cat costă apa la RAJA (4,46 lei/mc apă + 4,36 lei/mc tariful de canalizare).

Apoi vine Iarna, vine căldura în calorifere. Am avut în Constanța subvenționat tariful la Gigacalorie și am avut de plătit 250 lei/Gigacalorie. Anul ăsta, Primarul vrea subvenționeze din nou, dar până atunci costă 411 lei Gigacaloria. E foarte scumpă.

Ideea e că tot mai mulți oameni vor fugi de RADET. Având în vedere că nu s-au rezolvat excesele din ultimii ani, lumea e disperată.

Mai e abuzivă și plata în continuare a serviciilor RADET, asta deși te debranșezi de la ei. Dacă unii vecini rămân abonați, vei plăti la comun căldura ce trece prin țevi. O nimica toată aceast grad de căldură, dar cică trebuie s-o plătești. Asta prin HG 1588/2007 la Legea 230/2007. O parte din Lege spune:

(3) Niciun proprietar de apartament sau de spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă nu va fi exceptat de la obligaţia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunţării la folosirea unei părţi din proprietatea comună, a abandonării apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă ori în alte situaţii.

Este ceva abuziv și ridicol și trebuie să luptăm cu toții să punem capăt acestei clauze! De abia atunci va sângera serios RADET și vom deschide calea unei concurențe adevărate pe această piață și vom avea în sfârșit de unde să alegem. Până atunci… Facem un efort și ne luăm centrale pe Gaz. Nu-i ideal, dar e o alternativă. Una forțată din păcate, dar să vedem cât va merita până la apariția unor noi soluții!

Despre autor /

11 Comments

 • Platile comune mi se par ok. Tevile trec si pe la tine. Peretii sunt uniti cu ai vecinilor. E normal sa fie la comun.

  • Joie Negru

   Mie nu mi se pare deloc ok. Sa le taie! Sa-si ia proprietatea! Nu-mi pasa. Eu nu mai am nevoie de ele.

 • dede cati

  Eu am centrala din august 2015. Per total cam tot atat am platit, cam la vreo 9000 de lei. Au scazut considerabil cheltuielile. Butelie+ apa calda+caldura. Doar ca mai acum 2-3 zile d-nul Liviu Dorel Popa {wow ce nume predestinat dorel+popa}, spunea ca ne va parea rau ca am renuntat la radet, ca in cati ani ne vom amortiza cheltuiala… cred ca mai tare-l durea ca nu i-am dat banii astia lui:))) Mama ta o sa fie foarte incantata. Si nu stiu daca este adevarat, dar am auzit ca nu se mai plateste cota de 10% pentru tevile care trec prin casa.

  • Joie Negru

   De bine, tot e.

 • Sunt debranşat din 2013! Ai făcut un lucru bun! Să fie cu noroc!

  • Joie Negru

   Multam, Radu!

 • Bravo! Am un milion de intrebari! Am vrea sa ne debransam si noi, dar inca mai avem vecini care se tin cu dintii de administratie ca de acolo isi trag comisioane.

  • Joie Negru

   Treaba lor. Debransati-va!

 • Marian

  70 de lei pe luna? :)) Poate x3.

  • Joie Negru

   Zic ce am auzit si eu. Sa vedem in practica ce va fi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.