Cadoul ca stil de afecțiune sau tactică de cucerire!

foto via pexels.com

Eu unul sunt un romantic de fel, dar și un stil practic, cu o gândire peste măsură în multe dintre acțiunile mele. Am observat de mult timp că un cadou poate fi apreciat în atâtea feluri, ce nu respectă neapărat „linia socială”. De exemplu, eu am primit cândva drept cadou un trandafir roșu de la o fată. Atât de atipic și atât de puternic emoțional ca impact!

Eu sunt clar exemplul categoric de om ce dă cadouri și ce face surprize. Nu vreau să sune a laudă, căci eu am făcut asta de mic copil. Rupeam flori din grădina din fața blocului și i le duceam mamei drept cadou. Nu cred că știam eu la vârsta mea ce fac, dar uite că simțeam să fac asta. I-am dus cândva și păpădie din aceea galbenă, ce știți poate ce denumire populară are… A cam râs mama mea, spre nemulțumirea mea încruntată de copchil de până în 6 ani.

Tot pe zona de flori, îmi amintesc când dintr-o mare iubire pe la vreo 17 ani, i-am dus prietenei mele de atunci un trandafir…albastru. Am chiulit de la liceu pentru a face asta și m-am dus la liceu la ea și am surprins-o. Am intrat într-o florărie și inițial vânzătoarea nu mă băga în seamă, discutând nimicuri cu o clientă. Eu căutam. Voiam trandafir albastru, așa îmi suna mie romantic în cap. M-a întrebat ce caut, i-am zis…a rămas mirată. A zis că are, dar…de ce vreau eu neapărat albastru? I-am zis că îmi pare romantic și că poate că are legătură și cu o stare dintr-o scriere de Eminescu. Ambele femei s-au înmuiat în fața mea. Mi-a dat trandafirul și la plecare – o să țin minte toată viața – mi-a zis un „succes, tinere!”. Nici nu v-am zis cum a reacționat fata, dar uite cât impact are un cadou ales din suflet, chiar și pentru alte persoane sau circumstanțe!

Îmi aruncam un ochi pe website-ul borealy.ro (magazin online de cadouri și bijuterii). Găsești aici în general cadouri de categorie Premium. Este interesant să vezi o categorie de cele mai vândute produse. Simți categoria de oameni. Cei romantici sau poate banali, cu inimioarele lor; cei protocolari sau lipsiți de creativitate cu stilourile lor fancy… De toate. Însă, un cadou ar trebui apreciat în orice formă a sa. Pe lângă vorba de a nu căuta un cal de dar la dinți, e vorba de motorul din spatele acțiunii; acel impuls ce a împins persoana să-ți facă o atenție. Asta e de apreciat.

Vine perioada de cadouri de Paște și chiar vom avea nevoie de inspirație. Ca stil de business, recomand mereu un coș-cadou, cu un vin aruncat acolo. Dă bine, arată excelent și este elegant. Dacă în vremea asta primăvăratică dorești să faci un cadou pentru doamne, fie de luna Martie sau de ziua cuiva, poți alege câteceva din orice categorie: romantic, elegant, profesional… Aud multe persoane că nu știu să facă un cadou. Preferă să-ți dea banii în mână. E ok și așa… Suntem oameni și oameni… Nu uitați că unele persoane au un Wish List și vor ceva anume de acolo și deși ucid romantismul, întăresc ideea de pragmatism al Cadoului. Gen, „ia-mi aia și voi fi mulțumit/mulțumită”! Din experiența mea, însă, un cadou bun înseamnă însuși fapta ta de a face acel cadou. „Bărbatul care este predispus la a face gesturi, este condamnat să fie iubit”, spunea Gabrielle Bonheur Chanel, alias Coco Chanel. Am descoperit vorba asta acum vreo doi ani și de atunci o iau în mare seamă! Nu credeți vorba asta? Faceți niște gesturi și analizați apoi urmarea! Vă provoc!

Spuneam de cadouri pentru doamne. Perfecte pentru perioada asta sunt broșele. Sunt purtate cu bucurie în pieptul doamnelor și a domnișoarelor. Le văd și la serviciu cum le agață în piept și am și eu colege cărora le-am dăruit un mărțișor tip broșă și m-au surprins purtându-le imediat pe bluză. M-a bucurat foarte tare asta! Cu un ceas nu dai greș în fața unei persoane active și mai „dure” ca și caracter; o persoană pragmatică, dar cu un interior moale și sensibil, ce ar aprecia bunul gust. Există în categoria sus-menționată un cadou de cărți de joc personalizate. În general, o fată ți-ar da cu ele în cap, deci nu recomand un astfel de cadou. Câteva însă, ar aprecia. Există un cadou anume pentru varii persoane anume. Plus că orice este personalizat, tinde să aibă efect!

Dacă ești în pană de idei vizavi de cadourile pentru domni – cum sigur ești – iată că discut sumar și despre asta! E mai ușor aici, chiar dacă sună greu. „Ce să-i iau?”. Ia-i dragă și chiloți – mai ales asta – că sigur va aprecia! În rest, pentru situații mai protocolare, poți să te rezumi la o șampanie cochetă, la un ceas frumos (de obicei pentru persoane apropiate), la un stilou cochet (glumesc. nu faceți asta!) sau la o cutie de vin sau chiar o curea de piele. Un cadou bun pentru bărbați este de obicei ceva de bază, ce „uită” ei să-și cumpere (curea, ceas, aparat de ras…). Astfel de „nimicuri” sunt foarte apreciate.

Aș putea vorbi un întreg roman despre ce cadouri am făcut, căci e vorba aici de plăcerea mea de a le face. Mi-a plăcut mereu să surprind și asta am făcut în mare parte spontan și instinctiv și într-o măsură bună în mod calculat și strategic. E bine să fii „viclean” un pic cu aceste gesturi, pentru a obține un efect grozav. Tot de bine este, căci tot spre ceva pozitiv te duci. Eu sunt viclean în scopul de bucurie, să nu mă înțelegeți greșit. O dată anume când am fost viclean a fost când am dăruit o cutie muzicală, cu o balerină în interior. Asta unei foste prietene. A pornit totul de la o poză și o mărturisire a ei că-i plac astfel de lucruri și instant am simțit că pot să fac cumva să-i găsesc o astfel de cutiuță. N-a fost ușor. Am fost așa total detașat de relatarea ei, mai mai că nu mi-a păsat, ca să uite cât mai repede povestea și ca să fie impactul cât mai mare. În timpul ăsta, eu eram razna de fericit de moment și de căutarea mea și de comanda on-line și tot… A venit cadoul. Am surprins-o cu acest cadou. A lăcrimat mai fericită ca oricând… Nu uiți momentele astea! Nu uiți un cadou primit, dar uite că nu uiți de asemenea un cadou dăruit!

.:: Articol inspirat și scris pentru campania Spring SuperBlog 2019

Despre autor /

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.