Ca un lup printre oi

      No Comments on Ca un lup printre oi

foto via americananglican.org

Ființa umană nu-i tocmai Om într-o Societate. Suntem obișnuiți să credem că e bine să avem Legi și sisteme sociale pentru a nu fi sălbatici, însă acest lucru este echivalentul unei Religii obscure.

Da, ce-i drept așa e… Fără Legi și fără conduite sociale, ne-am comporta altfel, dar oare…cum? Nu știm cu adevărat cum ar fi, căci suntem prinși într-o rutină socială ce datează de mii de ani. Animalul îmblânzit nu mai este acea specie naturală iar asta dă peste cap toată naturalețea existenței și tot ciclul armonios al vieții. Noi nu știm de fapt ce înseamnă să fim Oameni. Ne îmbrăcăm la cămașă și ne suim în mijloacele noastre de transport. Uităm să mai mergem pe propriile noastre picioare sau să alergăm. Uităm să mâncăm ceea ce propriul nostru corp ne zice în mod normal să mâncăm și ne plafonăm într-o existență seacă. Toate realizăriile noastre sunt de fapt efemere și nu contează atât de mult la scară globală, În niciun caz pentru crocodili, pentru elefanți sau pentru hiene. Noi suntem pentru noi ceva și căutăm să ne impresionăm unii pe ceilalți fără vreun rezultat concret anume. Reculul evoluției.

Mă gândesc că dacă existența noastră era mai altfel, mai aproape de armonia naturii, mai brută, echilibrul naturii era altul pentru noi. Planeta nu suferă. Noi suferim. Nu natura e deranjată prea tare de fumul din atmosferă și de mediul toxic din industriile extractive. Noi resimțim asta de fapt. Noi și multe alte viețuitoare căzute pradă acestui dezastru colateral. Dacă trăiam într-o Chină poluată cât mai mulți, observam asta. Deși, nu trebuie să vedem ceața toxică pe geam ca să fim bolnavi. Uite, chiar și în România, oamenii mor pe capete din cauza Cancerului și nu se știe de fapt de ce. În Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord se întâmplă la fel cu acest Cancer. Oare mediile noastre sociale “moderne” sunt atât de sănătoase pentru noi, pseudo-oamenii? Desigur că nu.

Un exemplu interesant de echilibru al Naturii ni-l arată filmulețul de mai jos. Acesta povestește că în anul 1995, în celebrul parc Yellowstone din SUA, au fost reintroduse haite de lupi (după o absență a lupilor în regiune de peste 70 de ani). Căprioare erau multe în zonă acum, datorită lipsei prădătorilor. Ei bine, lupii au avut acum cu cine să fie prădători, așa cum natura a intenționat. Asta a dus la o cascadă de evenimente ce a schimbat nu doar fauna zonei ci și întregul ecosistem! Este de-a dreptul remarcabil! Pentru Natura însă, este pur și simplu logic. Are sens. Asta se întâmplă de fapt când ești propria ta specie.

Fb Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.