Buhu! Piețele și Restaurantele închise…

foto via Cuget Liber

Printre cele mai razna decizii ale momentului se află și cea de mutat piețele în….frigăraie! Guvernul ăsta a făcut multe chestii interesante, dar ceea ce nu a făcut spune mai multe despre el în Pandemie.

Mie nu mi-a plăcut la echipa Iohannis & Orban că deși au luat măsuri foarte bune de izolare la începutul pandemiei în România, nu au aplicat și măsuri reparatorii financiare pentru mulți. Ce-i drept, nu-i simplu să faci asta într-o economie aproape total nescrisă pe foaie și într-o libertate a pieței înțeleasă precum libertatea cailor de la Letea. Dar, măsuri de despăgubire a afaceriștilor și a antreprenorilor trebuiau să existe.

Mă uit acum la faza asta cu piețele. Și în București și peste tot. I-a scos afară, ca pe câini – cum spunea o bătrânică de 72 de ani la știri. Aici intervine partea interesantă. Dacă aceeași bătrânică îmi vindea mie roșii la suprapreț, atunci…nu prea mai sunt de partea ei. Iar în piețele din Constanța…au fost nesimțiti toți comercianții! Iar acum ce? Să fim noi de partea lor! Să vă înghețe marfa-n gât!

Îmi pare absurd cum hoțul strigă hoții și cum mulți cetățeni nu observă asta. Majoritatea cred că observă. Când auzi că restaurantele se închid și rămân fără bani și clienți, nu prea te mai doare când tocmai ce ai trecut pe la unul din ele și ai dat 17 lei pe o ciocolată caldă. Noi nici nu aplicăm Economia ca la carte și din prostie ne riscăm afacerile. În vremuri grele, ieftinirea e soluția nu scumpirea! Ba chiar în orice vremuri. La noi, taman invers se face. Că o zic mai mulți cu voce tare sau că o zic mai puțini, realitatea e tot aceeași: oamenilor n-o să le pese de durerea respectivelor entități economice. Ba chiar o să se bucure.

Avem de ce să ne bucurăm? Desigur că nu. Dacă întrerupi un sector al economiei, îl afectează și pe celălalt. Dacă nu-i merge bine nu-știu-cărui patron de hotel, s-ar putea să te afecteze și pe tine, ajungându-se pe căi conexe în domeniul tău. Eu în locul lor, protestam mai vocal, prin Instanță mai ales. Și vorba unui economist român: după pandemia asta să nu cumva să încercăm să Repornim economia! Trebuie s-o Reclădim!

p.s. Încă una despre piețe. Deci soluția e să ieși afară pe stradă cu taraba. Dacă era vorba de un festival de muzică, pariu că într-o zi sau două se organizau la modul high-tech sau cel puțin modern? Uite ce înseamnă să ai specialiști pe un domeniu. Sau… Uite ce înseamnă să nu-i ai. Votați muică cu vedetele…!

Despre autor /

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.