Bloggerii au vizitat Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța

bloggeri la delfinariu via bogdan dumitru (2)

Totul a început de la o discuție pe Facebook între mine și Bogdan Dumitru de la Claboo Media (sau Visit Mamaia). Acesta, cunoscându-se cu Adrian Bîlbă, Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii (adică Delfinariu, Observator Astronomic, Planetariu, Microrezervație și Acvariu), a reușit să-i propună o întâlnire-fulger cu câțiva din bloggerii constănțeni, întâlnire la care domnul Adrian a fost foarte deschis.

Apropo, unii zic ceva de afiliere politică și sunt sătul să tot aud asta. Când am ieșit pe velierul Adornate, unii spuneau că îi facem reclamă rectorului Vergil Chițac, ce ar vrea să candideze pe undeva… Bla bla. Am zis-o și eu și mulți alți bloggeri: Una e un eveniment frumos, alta e o tentativă politică (reală sau imaginară) a cuiva, acțiune pe care o vom critica oricând dacă e cazul. Acum, că am trecut de “politețuri”, hai să vă povestesc ce am făcut ieri.

Bloggeri vizita Delfinariu 2015 (1)

Ne-am adunat în curtea Delfinariului bloggeri precum je, ddumi.ro, sarius.ro, Adrian Siea, Zetu Harry, Cristi Mirea, Radu Țuglea, Urban Maria, Raluca Bercea, Cami, Dana (“bloggăriță” pe Facebook) și încă două persoane parcă. Era un tip cu părul lung pe acolo cu noi, dar nu știu cine era.

Mi-a plăcut de Zetu cum era. Arăta așa fresh, la tricou. A lăsat și el cămașa și stilul extra elegant. Adrian era cam plouat parcă. Dana era drăguță și a apărut din senin prin grup. Poate își face un blog pe bune și rămâne printre noi. Sagi era fresh și el, cu o freză nouă și ras (arăta și el a om). Radu pufăia constant din e-țigara sa. Bogdan ne-a adunat și ne-a preluat, împreună cu domnul Adrian fiindu-ne gazdă.


Bloggeri vizita Delfinariu 2015 (4)

Am intrat în aripa Delfinariului aflată în proaspătă reabilitare. Eu am trecut pe acolo ultima dată când eram foarte mic deci nu știu să fac o diferență uriașă în manieră de “before & after”, dar bine că există imagini vechi pe Internet! Zona era mai mică iar bazinul nu avea acoperiș. Acum există pereți înalți, o zonă mare unde vor fi instalate scaune și un acoperiș ce are capacitatea de a se deschide în două. Adrian Bîlbă ne-a mai povestit că vrea să instaleze și niște pânze mari pe care să proiecteze diverse materiale culturale și informative.

Noi bloggerii n-am stat doar cu mâna-n sân pe lângă dânsul ci l-am luat “la bani mărunți” cu multe întrebări. Ba chiar și de bani am vorbit mult, inclusiv despre salariile angajaților. Fiind un complex ce ține de Stat, de aici vine marea problemă. Ba chiar nu se pot desfășura activități comerciale proprii variate pe acest domeniu din acest motiv. Eu l-am întrebat dacă Delfinariul ca instituție nu se poate implica în situația delfinilor eșuați constant pe plajele constănțene, mai ales să construiască o aripă nouă pe post de centru medical pentru delfini. Long story short, răspunsul a fost nu. Cred că pentru asta trebuie mai multă implicare din partea Statului. Până atunci, cei precum Mare Nostrum rămân cu…constatarea. A mai spus Directorul că mai există și riscul ca un angajat ce lucrează și cu delfinii de aici dar și cu cei bolnavi eșuați, să preia o boală numită Rujet (ce face ravagii la porci de asemenea). Pentru om nu e problemă asta, dar se poate transmite de la om la delfin. Aici cred că mai degrabă te protejezi după niște norme și nu mai ai probleme. Cu ocazia asta am aflat că singurul lucru cu care ne poate infecta pe noi un delfin este…TBC-ul.

S-au vorbit despre mai multe aspecte, chiar și despre posibilitatea de a cumpăra niște pinguini! După multe minute de discuții, ne-am dus cu toții la bazinul mai mic, funcțional. Era multă lume acolo, pregătită pentru un nou spectacol pe acea zi, cu cei doi delfini din proprietatea complexului.

Bloggeri vizita Delfinariu 2015 (8)

Am văzut un astfel de spectacol aici doar când eram mic. Uitasem cât de superb e! Eram constant cu ochii după delfinii jucăuși ce se ascundeau la început prin apă. Apoi au început să sară, să ne salute, să “cânte” și să stropească lumea când săreau sus de tot pentru a lovi o minge ce atârna de tavan. Hai să vă arăt o mostră filmată ieri:

Frumos de tot. Merită să faceți o vizită! Am mers apoi către Planetariu.

Bloggeri vizita Delfinariu 2015 (20)

Aici m-am cam plictisit. Mai mult din cauza grupului mare de turiști, cu copii vorbăreți după ei. Dacă ești pasionat de stele dar și de Mitologie, persoana cu voce caldă care îți povestește detalii despre acestea va fi una pe placul tău. Planetariul este o sală modestă cu o boltă pe care este proiectată o hartă a stelelor.

De aici am mers spre o cabană din Complex, unde am fost serviți cu câteva platouri calde, apă și suc.

bloggeri la delfinariu via bogdan dumitru (18)

Frumoasă primire. S-a discutat și aici despre vrute și nevrute, păreri și sfaturi. Unii din bloggeri au plecat apoi, câțiva din noi însă am rămas pentru a vizita Microrezervația…și bine am făcut!

Bloggeri vizita Delfinariu 2015 (23)

Microrezervația este ceva Fascinant! Zici că ești în alt oraș. Zeci de specii te așteaptă să le pozezi sau chiar să le mângâi.

Totul are un aspect rural, cu poteci liniștite și pline de verdeață. Animăluțele sunt variate. De la veverițe și capre, la zebre și chiar un bivol! Am văzut chiar și un pui de uliu. Niște turiști cu accent moldovenesc nu s-au abținut să prindă puiul și să-l cam “sufoce” cu atenție.

Bloggeri vizita Delfinariu 2015 (50)

Săraca pasăre! Am plecat de lângă ei dând dezaprobator din cap, vizitând în continuare mulțimea de alei pline de surprize. Am ajuns chiar și într-un fel de seră, cu un iaz cu pești exotici și o mică fântână tropicală artificială. Sunt multe de zis aici, dar cel mai bine vizitați și voi zona. E ieftin! Spre sfârșit, ne-am oprit la un bar din capătul Complexului, lângă o herghelie.

Dacă vrei să faci echitație, să te urci pe un căluț pentru două ture de grajd măcar, poți s-o faci deci și la noi în oraș! Costă 10 lei în mod normal două astfel de ture de grajd, dar cum domnul Adrian era prin preajmă, ne-a făcut cinste unora din noi cu o astfel de experiență. Vă voi arăta o poză cu mine pe un cal frumos atunci când voi primi pozele. Deci ieri am și călărit! Ce zi frumoasă! Pentru un curs de echitație de 5 ședințe parcă, plătești cam 250 de lei.

Așadar, recomand neapărat să profitați de zona asta din Constanța! Trebuie neapărat să vedeți delfinii iar apoi recomand neapărat Microrezervația! Planetariul e bun de puțină “meditație” iar Observatorul cred că îți oferă o priveliște foarte frumoasă noaptea.

De la 1 Septembrie 2015, tarifele și programul Complexului sunt după cum urmează:

tarif delfinariu 1 sept 2015

Stați la curent cu Delfinariu Constanța și pe pagina de Facebook de aici.

Câteva poze făcute de mine ieri, pot fi găsite mai jos iar toate sunt în albumul de Facebook de AICI.

Bloggeri vizita Delfinariu 2015 (42)

Hai să vedem și câteva făcute de Bogdan:

Despre autor /

3 Comments

  • 🙂 Auzi la el, pufăiam din e-ţigară…
    Off, Doamne, mai apuc eu vremea aia când Joie o să zică ceva drăguţ despre mine? 🙂

    • Joie Negru

      Ce vad, aia zic. Bine ca n-ai pufait in Planetariu :))

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.