Bătrâna noastră Dacie nu este…a noastră!

Renault 12

Ce le mai place românilor să se laude cu primul lucru care…cu primul om care… Adevărul este că noi n-am fost în niciun caz primii la mai nimic. Și chiar dacă am fi fost, prezentul nu ne dă dreptul de laudă în nimic.

Nu. Nu noi am făcut mămăliga sau micii. Nu. Nu Poenaru a inventat STILOUL ci el a inventat doar un stil de stilou. Nu. Nicolae Paulescu n-a inventat insulina ci era doar unul din mai mulți care lucrau la asta. Nu. Dacia nu e în niciun caz un produs românesc. E doar un brand ce se dă românesc ca noi să-l cumpărăm în numere mari. Și funcționează, nu?

Mașinuța de mai sus este prima noastră Dacie. Este de fapt un Renault 12 francez, lansat în anul 1969 la Paris Motor Show. Hop țop am preluat și noi licența acestei mașini și am denumit-o Dacia 1300. Ca o franciză. Au preluat-o și alții: Portugalia, Argentina, Australia, Chile, Venezuela…mulți. Noi însă am fost mai ușor de fraierit și la un popor cu mândria cât Casa Poporului (poate și de acolo numele…), nu ne-am dezlipit de ea din 1969 până în prezent, crezând că e…a noastră. Aveam și noi cu ce să ne mândrim, nu? Țeapă!

Despre autor /

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.