Arta de a fi enervat intenționat de situații enervante în momente enervante!

foto via thelocal.fr

De curând, a ars catedrala Notre-Dame din Paris, Franța. Fiind un loc cunoscut și apreciat la o scară atât de mare, multă lume și-a arătat tristețea față de acest eveniment, iar alții au sărit cu bani să repare paguba. Desigur, mulți au sărit cu…gura, să critice săritul cu bani și grijă, prin comparații fel și fel de la copiii flămânzi din Africa la orice alt proiect umanitar ce ar fi fost rezolvat cu o astfel de implicare potențială din partea celor implicați în această cauză.

E o artă, frate! Mereu când apare ceva major de discutat, trebuie neapărat să fie două tabere! Una pro, una contra. Faza e că de multe ori e de-a dreptul absurd și stupid. În loc să-și vadă fiecare de treabă aici și cei care vor să se implice să se implice, s-a trecut la lupte fel și fel.

Adică, dacă nu era momentul ăsta enervant la scara asta, nu te enervai atât de public de un astfel de moment enervant de implicare pentru ceva și nu pentru altceva, în scopul conturării nevoii de a-ți păsa de atâtea și atâtea la scară globală. Tu doar dădeai un Like la o postare sau un angry-face la ea oricum. Dar când ai o ocazie fresh și virală care să-ți acționeze ca o goarnă pentru gânduri, cum profiți de ea…! Dacă ești genul ăla de om…!

E o trăsătură a Online-ului și a manipulării Online. Je suis nu știu ce… De fapt, tot francezii ne-o dau: Je ne sais quoi. O vorbă bună care să descrie acest fenomen. Un cine știe ce mod de a spune ceva, când tragedia îți favorizează demagogia. Asta nu doar ca politician ci și ca persoană fizică.

Exemplul care m-a aprins acum e un share pe Facebook dinspre politicianul constănțean Eugen Bola, consilier județean PNL. Începe prin a spune: „Cu riscul de a supăra mai multă lume, am și eu o întrebare: când anume a ajuns Notre-Dame mai importantă, din punct de vedere istoric și religios, pentru noi constănțenii decât tot ce avem chiar aici, acasă?”. Și continuă apoi și arată poze cu cetatea Capidava, biserici de cretă din Murfatalar sau Mormântul Hypogeu din Constanța. Am dat și eu o replică în van, că nu m-am putut abține (și poate că intru și eu în ironia asta de nervi pe nervi…). Mă gândesc că omul ăsta e mai bătrân ca mine, mai educat ca mine în domeniul Politicii și mai implicat ca mine social… Așa că am întrebat așa pentru mine însumi mai mult:

Cu riscul de a supara autorul acestei postari, unde naiba era consternarea asta prin anul 2010 cand eu, un oarecare om si hai…blogger novice, vorbeam despre mormantul hypogeu? https://www.joienegru.ro/comoara-arheologica-ascunsa…/

Vedeti ironia?

Link-ul de sus chiar e munca mea din anul 2010, pe una din temele pe care domnul respectiv le evocă cu patos acum, cu o ocazie sonoră de peste granițe… Eu eram cam primul și singurul ce a scos asta la iveală după o singură relatare originală despre subiect a altora, cu mult timp înainte. Au trecut nouă fucking ani de atunci! Și au trecut tot nouă fucking ani de când vorbeam și de Cazino-ul din Constanța și despre tunelul lui Anghel Saligny – ce vă promit eu că va fi Știre Fierbinte pe viitor – și despre locurile-dezastru tip Ștefan cel Mare sau Cuza Vodă, sau ruina hotelului Constanța Sea, sau imobiliarele din jurul parcului Tăbăcărie sau multe altele… Asta ca om banal, nici măcar ca blogger priceput pe atunci! Iar oamenii ăștia și alții vin acum cu goarna pusă peste o altă goarnă ca să distorsioneze totul de dragul unui…je ne sais quoi? Hai…las-o naibii!

Despre autor /

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.