Arenele Tomis: Acest dezastru din buricul Constanței!

Explorare Urbana - Arenele Tomis Constanta (1)

Nu, imaginea de mai sus nu arată o garsonieră din zona CET. Este chiar ceva descoperit de mine ieri, într-o rapidă Explorare Urbană prin Arenele Tomis, fostul Teatrul de Vară Fantasio din Constanța.

Am mai văzut de curând câteva poze de la fața locului, dar parcă nimeni n-a ajuns fix pe aici și este cu totul altceva să fii tu acolo! Am intrat ieri pe aici prin ușa lipsă și peste cioburile geamurilor sparte, păzite de nu știu care paznici din zonă. Aceiași ce au păzit și vasul acela antic spart. Spart de către muncitori, cred eu.

vas antic parc primarie constanta spart 2016

În fine. Am intrat în haosul ăla de complex și mirosea groaznic. Am mai “explorat” partea de sus, dar nu parterul. La parter, am găsit exact ceea ce se vede în prima poză. Cineva chiar locuiește aici! ȘOC! INCREDIBIL! De fapt, deloc șocant și total credibil.

Geamuri sparte, moloz, urme de incendiu și toate formele de degradare posibile. La etaj, la fel. Scaunele vechi și ruginite, câteva role de film deșirate, iarbă cât cuprinde… Știți că această grădină de Vară aparține…nouă, nu? Consiliului Județean adică. A fost preluat cândva de la România-Film, cu promisiunea, ba chiar obligația de a-l îngriji și a-l da în folosință publicului. De câteva zile am făcut o mutare pentru a-i lăsa pe cei din Consiliul Județean Constanța fără TOATE grădinile de vară și cinematografele preluate de la România-Film. Să vedem ce spune Ministerul Culturii… Dacă mă irită, am unde să mă duc mai sus de ei.

Explorare Urbana - Arenele Tomis Constanta (2)

Explorare Urbana - Arenele Tomis Constanta (3)

Explorare Urbana - Arenele Tomis Constanta (4)

Ai zice că sunt arogant și că îmi doresc prea multe. Repet. Pozele de mai sus sunt făcute ieri, 29 Iulie 2016. În municipiul Constanța. În Centru!

Nu mai zic nimic în plus momentan, mă rezum doar la caracterul de fotoreportaj al zonei. Vizionare plăcută, sau…

Găsiți aceste poze și pe pagina de Facebook, Explorator Urban, aici.

p.s. Dacă nu știți situația, vă fac un rezumat. Toate aceste cinematografe și grădini de Vară din ȚARĂ țineau cândva de România-Film. O entitate. În anul 2009, prin hotărârea 278 a Consiliului Județean Constanța, câteva astfel de spații intrau în grija acestui consiliu, cu obligația respectării Legii 303/2008. Adică să îngrijească și să pună la dispoziția publicului local aceste spații. Legea vorbește de un termen în care trebuie să faci asta, respectiv maxim 4 ani. A trecut anul 2013, deci a expirat dreptul CJC-ului de a mai face ceva. Conform Legii, aceste locuri trebuie să intre în grija Statului.

p.p.s. Am făcut sesizări pe ici pe colo, dar Ministerul Culturii nu răspunde. Cu greu mi-a răspuns Guvernul, după ce am trimis situația și prim-ministrului. Răspunsul este primit pe mail în data de 4 Octombrie 2016.

raspuns-guvern

Fb Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.