7 fete dobrogene în șapte pahare de vin

Drd ing. Stroe Traian Ciprian

Dobrogea reprezintă ținutul multietnic unic în țara noastră prin aspecte curente, dar și prin istoria sa bogată. Locul de diversitate și imaginație unde spiritul creativității a dat naștere în mod constant la elemente arhitectonice, de Artă și Cultură sau mai ales la elemente culinare și de gust. Tot pe acest ținut vechi se naște ceva nou: o colecție de șapte vinuri experimentale, vinificate de către Drd ing. Stroe Traian Ciprian. Colecția „7 Fete”.

Eu personal am descoperit varietatea vinului prin prisma de Blogger și prin drumețiile și campaniile ce au rezultat din această frumoasă pasiune luată mai în serios. De exemplu, în anul 2015, mă minunam de vița de vie ce se întindea pe o suprafață generoasă deținută de către o podgorie impresionantă din satul Aliman, județul Constanța. Acolo am descoperit mai bine varietatea de gusturi din soiuri precum Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră. Tot acolo am descoperit căldura și pasiunea unei gazde specifice, o gazdă ce diferă enorm în acest domeniu față de altele. În anul 2017 am ajuns împreună cu un grup de turiști la altă cramă din localitatea constănțeană 23 August, unde cea mai mare sete a fost cea de informație, fiind fascinați cu toții de procesele tehnice din spatele unui vin și din spatele unei crame cu totul. Desigur, am trecut la degustare și la ghicitori specifice: Ce simț are vinul acesta? Ce fruct simți? Ce note? Tot în anul 2017, Roberto Pieroni – administrator al unui nume cunosc de vinuri, a invitat bloggerii constănțeni la o degustare și ne-a povestit cu o pasiune nemărginită despre vin, gusturi și potriviri. A fost și aceasta o altă degustare de succes și un alt moment în care am descoperit din nou alte gusturi și alte preferințe personale în materie de vin.

Tot într-un astfel de eveniment cu vin, bunătățuri culinare tradiționale și voie bună, l-am cunoscut pe Stroe Ciprian. Am aflat ulterior de a sa creație și despre experimentul său ce face parte din teza sa de doctorat și am zis că trebuie categoric să degust creația sa cu cifră magică și nume de 7 fete dobrogene din 7 comunități, de 7 viziuni și 7 gusturi, pe un singur ținut plin de diversitate, respectiv Dobrogea.

Nu sunt expert în domeniu și pot doar să notez impresia mea personală și ce a comunicat limba mea către creierul meu. Degustarea a avut loc pe parcursul a mai multor zile din perioada recentă, dar haide să o luăm cu începutul! Prima pe listă a fost Anna, un vin ce m-a atras pentru culoarea sa spre Rose. În ultimii ani, am descoperit că astfel de vinuri mă atrag foarte mult și că sunt deseori reușite. Anna este însă o fetească neagră, un vin sec. Este descris ca având o structură fină și delicată, cu o aromă complexă de cireșe negre, zmeură proaspătă și prune uscate. Ei bine, s-a dovedit a fi vinul meu preferat din colecție, un vin ce ar putea deja să iasă pe rafturile magazinelor. Mi-a dat un sentiment cald și frumos, ca o amintire bună.

Fotografii via Lili Sumănaru

O să revin imediat și la păpușile superbe ce au dat o creativitate extra proiectului. Am continuat apoi cu Sibel, un vin ce mi-a părut dur și totuși bine pus la punct. Ilinca, m-a trezit la realitate și a fost chiar mai puternic și înțepător ca precedentul. Nu m-a cucerit, așa că am trecut la Alyia. La fel ca Sibel, sau prin vecinătatea sa, am considerat că acest vin este de asemenea unul prea dur pentru mine și cu un miros foarte puternic. Milena – un Sauvignon Blanc – a fost un vin sec și cam neutru, la fel precum Olga aș putea spune. Chira însă – o Fetească Regală, sec – mi-a plăcut foarte mult ca vin alb. Un vin alb bun chiar și la temperatura camerei, unul blând și oarecum subtil.

Un vin bun impresionează mereu și printr-un vizual bun. O sticlă de vin mi-a părut mereu un produs unde imaginația artistică și unde logo-ul sau vizualul total al brand-ului poate explora în orice fel și chip limitele imaginației și să „scapi cu basma curată” pentru asta! Colecția „7 Fete” spune o poveste frumoasă prin creația artistei Elena Orbocea, păpuși tradiționale ce au primit nume de româncă, tătăroaică, turcoaică, lipoveancă, ucraineancă, bulgăroaică și aromână. Șapte comunități într-o singură regiune. Aceasta mi-a părut o notă de eleganță unică, bine-meritată acestui proiect ce a luat naștere din pasiunea lui Stroe Ciprian.

Recent, în data de 17 Decembrie 2020, a avut loc o degustare profesională în cadrul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar. Managerul acesteia, doamna Dr. biolog Aurora Ranca a precizat că pentru colecția de vinuri experimentale „7 Fete” s-au folosit struguri ecologici, fără drojdii sau alte substanțe potențatoare de arome.

Drd ing. Stroe Ciprian completează: „Cercetarea are în studiu șase soiuri de viță de vie pentru struguri de vin: 3 albe și 3 roșii, două dintre soiuri fiind nou create în cadrul Stațiunii pentru Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar. Acestea sunt soiul Columna, soi de viță de vie pentru struguri de vin alb, creat prin hibridarea soiurilor Pinot Gris și Grasa de Cotnari, de către Milu Oslobeabu și A. Ionescu. Este un soi cu specificitate de creștere a lăstarilor, crestere erectă (de aici numele Columna) care ușurează operația de dirijare, scăzând cheltuielile. Din strugurii acestui soi se obțin vinuri albe cu nuanțe de galben-auriu sau galben verzui, acidulate, cu aromă combinată de pere și mere verzi, cu gust slab fructos apropiat celui de miez de nucă, potrivit de astringent, dar echilibrat.

Cel de-al doilea soi, Mamaia, este creat prin hibridare intraspecifică între Merlot și Băbească Neagră alături de Muscat Ottonel, autorii fiind aceiași ca la soiul Columna. În anii secetoși, soiul Mamaia dezvoltă o aromă aparte, de trandafiri. Se pretează la obținerea vinurilor roșii și roze, de calitate superioară chiar cu alcool de peste 14,5%, cu intensitate colorantă bună.
În studiul privind favorabilitatea și pretabilitatea extinderii în cultură a celor două soiuri nou create s-au comparat cu câte două soiuri, unul tradițional și unul internațional. Astfel, pentru Columna s-au ales soiurile Fetească Regală ca soi tradițional și Sauvignon ca soi internațional, iar pentru soiul Mamaia, Băbească Neagră ca soi tradițional și Merlot ca soi internațional.

Pentru susținerea în demersul meu profesional aș vrea să aduc mulțumiri d-lui prof. dr. ing. Botu Mihai (coordonatorul tezei mele de doctorat) și d-lui prof. dr. ing. Constantin Câmpeanu Băducă de la Școala Doctorală de Ingineria Resurselor Animale și Vegetale, Universitatea din Craiova, d-nei director dr. biolog Ranca Aurora, managerul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Murfatlar.

Alături de mine au fost colegii de la Departamentul de Ameliorare CS3, dna. ing. Dina Ionica și CS3, dna Negraru Ana, CS 1, dl. Ene Ayar, colegii de la Departamentul de Chimie, secretar științific, dr. chimist, dna. Artem Victoria și drd. ing. dl. Anil Abduraman și colegilor de la Departamentul de Producție și vinificație. Ing. tehnolog, dna Claudia Bucur, CS3, dna. Popescu Adriana și dl. Cosmin Scripcaru”. – sursa declarații: 101stiri.ro

Care este viitorul vinurilor deci? Ca tendință națională în anul 2020, vânzarea vinului a stagnat din cauza restricțiilor resimțite în domeniul HoReCa. Somelierul Sergiu Nedelea a declarat de curând pentru platforma horeca.ro că sunt încă puțini producători și comercianți de vin care depun eforturi reale și constante pentru educarea publicului asupra propriului produs. Care este viitorul vinurilor din punctul de vedere a lui Stroe Ciprian? Căutând să-i ghicesc mințile și intuindu-i dorințele reieșite din pasiunea proprie, mizez pe un viitor plin de îmbunătățiri și evoluție pozitivă galopantă! Sus paharul pentru vinul de calitate și sus paharul pentru vinul Dobrogean!

Despre autor /

3 comentarii

 • Elena Orbocea

  Multumesc mult pentru frumoasele cuvinte!

  • Joie Negru

   Oricand. Felicitari pentru creatie!

   • Anonim

    Multumesc! Spor in toate si un An Nou cu sanatate si impliniri! La multi ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.