3 sfaturi banale ca să nu mai plătești facturi uriașe

foto via moneyjojo.com

Când vine vorba de consum de apă (mai ales apă caldă), energie electrică sau gaze, un sfat cu adevărat pertinent ar fi ceva mai greu de înțeles pentru majoritatea beneficiarilor de asemenea servicii/produse. Asta căci în spatele unor mecanisme sau instalații, stau valori tehnice complexe. Rămâne doar să aplicăm anumite sfaturi, fără să ne gândim prea departe la ce înseamnă ele de fapt în detaliul lor, căci până la urmă sună rezonabil și nici nu dăunează.

De exemplu, ar trebui să știm că apa nu se lasă pornită constant atunci când te speli pe dinți sau atunci când te bărbierești. Eu unul mă bărbieresc punând un dop în chiuvetă și păstrându-mi acolo o cantitate suficientă de apă. Nu fac asta mereu, recunosc, dar ar trebui s-o fac! Sau știi că mașina ta de spălat consumă foarte multă apă, dar și foarte multă energie electrică? Gen…extrem de multă! Știi că mașina ta de spălat are moduri de spălare economică? Ce spală cu mai puțină apă (atunci când nu arunci înăuntru multe rufe la spălat) și pe o perioadă de timp mai scurtă (scăzând costul facturii tale de energie electrică). Dacă nu ai o astfel de mașină de spălat (ce nici nu mai se numește „modernă” deja…), atunci investește în una! La fel și la Televizoare… Cumpără-ți ceva nou nouț! Chiar e recomandat! Ai grijă însă câți Watti consumă. Oricum vor fi cu mult mai puțini ca la vechiul tău televizor pe tub catodic, moștenit de la bunica. Hai să trecem la cele mai banale sfaturi:

 • 1. Scoate încărcătorul ăla din priză!

Obișnuiești să-ți lași încărcătorul de telefon/tabletă/orice în priză? Ei bine, asta îți consumă curent electric! Nu atât de mult, dar cu atât mai mult cu cât ai mai multe încărcătoare uitate în prize. Aceste încărcătoare au în interiorul lor un transformator ce rămâne în funcțiune atâta timp cât îl lași în priză, conectat la curentul constant al casei tale. Câte puțin câte puțin, acest lucru îți va afecta costul facturii tale.

 • 2. Stinge televizorul! Cu totul!

O situație greșită, întâmplată foarte des, e dormitul cu Tv-ul aprins. Știți că televizorul are funcție de Timer, nu? Sărind peste asta, atunci când stingi televizorul, nu-l stingi cu totul de fapt. Butonul ăla roșu aprins înseamnă că el încă folosește energie electrică. Așadar, stingeți-l cu totul, din butonul său de On/Off, nu doar din Telecomandă. Ar fi recomandat să aveți prize sau prelungitoare cu butoane On/Off.

 • 3. Nu mai arde gazul degeaba!

Dacă ai Centrală Termică pe Gaze, trebuie să eviți neapărat anumite situații. Aici vorbim de lucruri banale, ce țin de Logică, dar și de lucruri pe care chiar nu le știai. Banal este să folosești căldura centralei într-o cameră cu geamul deschis. Păi ba vrei cald, ba vrei rece? Dacă aerisești o cameră, oprește caloriferul de la robinetul său! La fel poți să faci și cu alte camere ce poate nu sunt ocupate des. Centrala va funcționa, dar nu constant. Datorită unui senzor de temperatură, centrala se va opri atunci când atinge o temperatură anume în restul casei/apartamentului. Drept urmare, vei avea cald, dar nu vei avea o centrală funcționând constant ci una care se oprește când simte că totul e bine. Un geam deschis și un calorifer deschis pune la treabă centrala și gazul consumat în mod infinit. Așadar, și costul facturii tale va fi infinit. N-am auzit de salariu-infinit, deci aveți grijă!

Temperatura centralei. Alege-o bine! Se tot spune că fiecare grad în plus îți poate mări factura cu un procent de 10-15%. E foarte mult! Verifică bine ce se recomandă pentru Centrala ta, întreabă chiar și pe Facebook producătorul centralei despre sfaturi și recomandări! Nu vrei apa caldă să fie apă clocotită! Eu unul, la un Ariston Class Premium Evo, am apa setată pe 48 grade Celsius. Vrei să faci un ceai instant cu apa caldă de la robinet? O poți face, dar vei avea un ceai la preț de șampanie! Economisește!

Să știți că mulți meșteri îți cam strică centrala, din păcate, setând-o greșit. Nu pot demonstra încă faptul că o fac intenționat, tocmai pentru că au firma de service… Tocmai din acest motiv trebuie să vă documentați puțin mai mult la astfel de produse!

La calorifere mai e de făcut ceva: Nu acoperi zona radiantă cu perdea groasă sau draperii! Strici ciclul de aer rece-cald ce se creează acolo. Dacă ai canapeaua rezemată de un calorifer, trage-o mai departe de el, nu o lăsa lipită de calorifer – din nou, ca să permiți aerului să circule bine. Când e luminos afară, fii sigur că ai geamurile libere de jaluzele în acel moment. Adică mai folosește din când în când și căldura naturală, economisind-o pe cea a centralei.

Avem multe opțiuni în a ne face viața mult mai ieftină când vine vorba de servicii de acest gen. De la a-ți izola bine casa/apartamentul, la panouri solare sau trucuri de folosire eficientă a acestor lucruri. Tu ce măsuri iei pentru a-ți îmbunătății viața și situația portofelului când vine vorba de utilitățile publice și căminul tău?

Despre autor /

4 comentarii

 • Du-te bă cu încărcătoarele tale și cu consumul TV-ului în stand by. Un TV consumă 1-2W în stand by. Un încărcător consumă câțiva mw. Mare minune dacă „economia” este mai mare de 2-3 lei. PE AN!

  În schimb, ai putea face economie la apa aia caldă. Peste 40°C este deja apă fierbinte. Tu, la 48°C, o combini cu apă rece. Altfel spus, o încălzești doar pentru a o răci vreo 10 secunde mai târziu.

  Aștept cu foarte mare interes articolul despre cum poți refolosi apa din cadă pentru WC…

  • Joie Negru

   Ia mai calculeaza! Ia mai aduna si alte echipamente ce stau pe standby! Ia inmulteste asta cu milioane de consumatori! Este o mare paguba! O uriasa paguba la scara asta… Mai gandeste si tu inainte sa scrii ceva…

   • Băi, dacă știi câtuși de puțin cum funcționează un circuit electric o să vezi că un încărcător nefolosit înfipt în priză nu are cum să aibă un consum altfel decât neglijabil din orice punct de vedere.

 • Sarius

  Came here for the lulz. Was not disappointed. :popcorn:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.