10 locuri speciale din orașul Constanța – Partea 3

Heineken_OpenYourCity 2015

V-am dezvăluit de curând o nouă acțiune socială specială marca Heineken. Vezi aventura noastră de acum câteva zile, aici. Se numește Open Your City și are scopul de a scoate la iveală multe locuri ascunse sau speciale din acest oraș.

Astăzi vă voi arăta încă 10 din locațiile pozate și pregătite pentru acest proiect, la care sper să participați și voi aplicând hashtag-ul #OpenYourCity, pentru a putea descoperi mai ușor pe Internet această categorie aparte de explorare urbană.

Pentru hărțile locațiilor m-am folosit de celebrul Google Maps iar locația exactă este dată de steaua Heineken. Acesta va fi ultimul articol din serie, dar nu și ultima dezvăluire de clădiri sau locuri vechi sau impresionante din acest oraș.

01. Tunelul Anghel Saligny - propunere 1
1. Tunelul Anghel Saligny

Tunel Anghel Saligny interior

01. Harta locatie - Tunelul Anghel Saligny

În orașul Constanța există un tunel unic, cu un aer de mister dar și de aventură.

Construit în perioada 1896 – 1900 după planurile inginerului Anghel Saligny, considerat părintele-Portului Constanța, acest tunel măsoară o lungime de doar 500 de metri și o înălțime de 6,15 metri. Accesul se poate face de pe partea opusă cu intrarea dinspre Port și deși nu este cel mai accesibil loc, cei ce i-au vizitat interiorul au rămas impresionați de aerul vechi și durabil al construcției.

02. Casa de Piatra - propunere 1
2. Casa de Piatră

02. Casa de Piatra - propunere 2

02. Harta locatie - Casa de Piatra

Nu știu câți dintre voi știu că pe bulevardul Mamaia există un adevărat castel! Cam asta poți să spui despre celebra Casă de Piatră, construită în anul 1883.

Deși un arhitect francez a gândit-o în stil Romantic, nu cred că la asta ne referim când îi urăm cuiva „Casă de piatră!”. Poate ar trebui, căci această clădire pare foarte rezistentă și are un farmec unic pentru peisajul urban în care se află. În interior funcționează un restaurant iar ambientul pare în ton cu eleganța și respectul impus de această construcție.

03. Casa Alléon
3. Casa Alléon

03. Harta locatie - Casa Alleon

Experții spun că aparține stilului Eclectic, cu influențe din stilul Victorian și Gotic Venețian, având în componența sa și un frumos turn din cărămidă.

A fost construită în perioada anilor 1881 – 1883 la comanda bancherului Jean Gerard Alléon, cu sprijinul arhitectului grec Pelopidas D. Couppa. Interiorul găzduiește câteva trepte dispuse în mod circular și un pod de lemn în care poți găsi câțiva porumbei ce ar putea fi și ei francezi de asemenea.

04. Casa de piatra de pe strada Nicolae Titulescu
4. Casa de piatra de pe strada Nicolae Titulescu

04. Harta locatie - Casa de piatra de pe strada Nicolae Titulescu

O clădire de-a dreptul remarcabilă vizual se află în spatele Muzeului Ion Jalea din Constanța.

Este una din probabil doar cele două clădiri din piatră masivă regăsite în oraș, cealaltă fiind de un stil ceva mai diferit, menționată în acest articol. Ne putem imagina că a fost gândită ca aspect de un adevărat prinț ce a dorit să-i ofere domniței sale un aer de semi-cetate, cu vedere la Mare. Nu e de mirare, având în vedere că pe acest loc se afla cândva zidurile cetății antice Tomis.

05. Casa Ion Banescu
5. Casa Ion Bănescu

05. Harta locatie - Casa Ion Banescu

Aflată pe un principal bulevard plin de restaurante și terase, această casă aduce un plus de eleganță și liniște în zonă.

Se numește Casa Ion Bănescu, purtând numele primarului Constanței ce și-a exercitat funcția în perioada 1905 – 1907. Casa a fost donată în anul 1965 Consiliului Județean Constanța iar aici funcționează în prezent Centrul Județean Cultural „Theodor Burada”. De curând a intrat în Lista Monumentelor Istorice, categoria B.

06. Bloc din anul 1923
6. Bloc din anul 1923

06. Harta locatie - Bloc din anul 1923

Nu e ușor uneori să stai la bloc, dar cândva, locuitorii acestei clădiri se puteau mândri cu locuințele lor. Găsit în zona Galeriilor Unirii, blocul M1 din anul 1923 continuă să impună un respect ce va face mereu concurență noilor construcții din oraș.

Se poate considera a avea un stil Art Deco, decorat din plin cu detalii clasice și balcoane înguste. Deși interiorul său este unul afectat de trecerea timpului, exteriorul ne demonstrează priceperea unora din arhitecții secolului XX ce au avut sarcina dar și onoarea de a gândi o astfel de construcție în centrul orașului modern.

07. Casa 1911
7. Casă 1911

07. Harta locatie - Casa 1911

Aflată aproape de un loc de promenadă preferat de unii localnici și turiști, această casă ne amintește ce înseamnă o construcție puternică și cu stil.

Câte din casele noi se vor putea mândri oare că au rezistat peste 100 de ani? Este o construcție modestă ca mărime dar impunătoare prin spațiul mare acordat ferestrelor și dă o notă de înaltă clasă prin balcoanele elegante cu fier forjat.

08. Vila Musceleanu 1
8. Vila Musceleanu

08. Vila Musceleanu 2

08. Harta locatie - Vila Musceleanu

Aflată în spatele celebrului Hotel Intim din Zona Peninsulară a Constanței, Vila Musceleanu este o adevărată splendoare Neobarocă, decorată din plin, specific zonei în care a fost aleasă pentru a fi construită. De curând a fost renovată, după cum se poate vedea în a doua fotografie.

Primește un plus de farmec de la cele două balcoane închise, fierul forjat și frontul în formă de semi-cerc unde îi găsim menționat numele. Localizarea sa nu poate decât să ne ducă cu gândul la marea valoare pe care o avea proprietarul de cândva al acesteia. Având în vedere atractivitatea zonei, oare este vorba de celebrul pictor Ion Musceleanu?

09. Casa cu doi frati
9. Casa cu doi frați

09. Harta locatie - Casa cu doi frati

Peste drum de clădirea Primăriei, mulți trecători uită să-și ridice privirea pentru a observa câteva detalii a unor clădiri vechi din zonă.

Una din aceste clădiri am putea numi-o „Casa cu doi frați”, căci fix asta pare că vedem sculptat undeva în partea de sus a clădirii pline de decorații vechi. Nu par a fi de temă angelică, ba chiar din contră, parcă de abia așteaptă un trecător nebănuitor, căruia să-i arunce la picioare un balon plin de apă. Indiferent de secol, băieții vor fi băieți!

10. Casa stil Bizantin din 1936
10. Casa stil Bizantin din 1936

10. Harta locatie - Casa stil Bizantin din 1936

Unică în construcție pe plan local, această casă privată se află în spatele Stadionului Farul.

A fost gândită în anul 1936 de către câțiva constructori sași iar proprietarul declara cândva cu mândrie că în timpul cutremurului din 1977 nu a simțit efectele sale, datorită construcției solide a locuinței proprii. Este o mărturie a frumuseții arhitecturale regăsită uneori în acest oraș chiar și în zone foarte rar vizitate.

Contribuiți și voi cu poze pe aplicația de Facebook Open Your City sau pe website-ul Heineken. Dacă aveți precizări și completări, lăsați-le mai jos în acest articol!

Despre autor /

Un comentariu

  • Stefan

    Casa #.10 este situata in spatele Stadionului Portul de pe bld. 1Mai .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.