Curățăm Constanța Noastră sau Cum să nu gândești o astfel de acțiune!

program curatenie generala constanta 2015 Cel mai “viralizat” subiect pe plan local din această zi de 24 Septembrie, este găselnița primarului interimar al Constanței (Decebal Făgădău) de a lansa o campanie forțată de igienizare a orașului.

Ce inspirat am fost ieri să fac poza de mai sus… E un bun exemplu de mai tot ce este greșit în orașul Constanța în materie de curățenie. Hai să vă explic mai întâi ce înseamnă proiectul. De fapt, menționez ca antet al articolului că au scris despre acest subiect entități de Presă locală precum Cuget Liber, Ziua de Constanța, Telegraf, Observator de Constanța, Replica de Constanța, dar și alte website-uri precum constantanoastra.ro, evenimente-constanta.ro și mulți alții poate. Din bloggerii locali, văd abordat subiectul la Iamntz și Sarius. Sunt de aceeași părere cu Sarius: E o campanie bună ce însă se dorește implementată în mod absurd. Avem nevoie de mai multă Poliție, nu de mai mulți voluntari și atât sau de mai mult spirit civic și atât. O să vorbesc pe larg despre asta mai jos. Mai întâi, despre campanie!

Primăria Constanța în frunte cu șefu’ Făgădău, a gândit campania Curățăm Constanța Noastră.

curatam constanta noastra 2015

Există poster, există website. Bun. Ce presupune? Pe perioada 1 – 31 Octombrie 2015, Primăria ne anunță că va avea loc o “curățenie generală” în oraș. Activitățiile ce vor fi întreprinse prin acest program sunt: degajarea gunoaielor, refacerea gardurilor, eliminarea de graffiti, refacerea firmelor luminoase, înlocuire geamuri și vitrine deteriorate, curățare fațade și ziduri…oof, multe! Aruncați-vă un ochi pe website-ul lor. Sună genial asta pentru un astfel de oraș, ce a suferit mereu de mormane de gunoaie și mizerie, nu? Dar stai… Cine face această curățenie? Noi toți aparent!

Primarul interimar al Constanței declară că sunt OBLIGAȚI toți cetățenii să participe. Ca să fie cât mai orwelliană treaba, acțiunile vor fi aparent verificate de Poliția Constanța (știți voi, aia care nu există sau care există pe dos). Cine nu face curățenie (în jurul blocului, în grădini, în aria blocului sau a casei) va primi AMENDĂ! Nici n-am cuvânt pentru un astfel de plan. Absurd e prea puțin spus, Nebun e prea vag.

poluare piata ovidiu constanta 2015

Să continui cu ce sunt de acord. Da, vreau un proiect care să elimine o mare parte din gunoaiele dar și din stricăciunile de pe teritoriul orașului. După cum vedem în prima poza a articolului, iluminatul public are și el de suferit. Nu mai zic de toată “jungla” de pe dealul plajei Modern… Acolo tot noi avem obligația de a remedia ceva? Nu. O facem? Da. Prin acțiuni de voluntariat când e cazul de gunoi, cu sesizări când e vorba de iluminatul public, cu anchete pe persoană fizică când vorbim de junglă și natura dezlănțuită, neverificată de nimeni din Primărie sau din instituțiile competente. Vreți să curățăm Constanța? Voi știți orașul ăsta? Voi știți străzile și piețele și așa-zisele parcuri din acest oraș? Voi credeți că avem 14 parcuri cu spațiu verde (dintre care unul oficial este fix…Gravity Park). Voi ați alergat vreodată ca sportiv pe trotuarele aproape inexistente din acest oraș? Voi știți ce ne cereți?

Ieri am surprins întâmplător câteva scene dezastruoase din oraș. Nici nu m-am gândit că voi scrie acest articol și uite totuși cum se potrivesc acestea cu subiectul dezbătut! În imaginea de mai sus, vedem o vidanjă ce practic “se ușurează” în mijlocul Pieței Ovidiu. Ieri s-a întâmplat asta, când un grup de vizitatori italieni se plimba cu ghidul de colo-colo. Asta se numește POLUARE și este sancționată dur de alte State. Fie și apă ce nu iese dintr-un wc, tot o greșeală uriașă e să faci asta. Am mai văzut astfel de scene prin oraș, inclusiv lângă Cora Brătianu, când cei de la RAJA pompau apa din canalizare fix pe stradă. Aici tot noi trebuie să “curățăm” situația? Ideea e că Primăria trebuie trebuia de mult să interzică multe practici greșite. Cum se face asta? Prin POLIȚIE! De asta avem noi nevoie. Foarte mulți din locuitorii acestui oraș fac mereu o acțiune de grup sau solitară de curățenie a unei zone mari sau restrânse. Victor Maxim, de exemplu, a înnebunit de câte ori a trebuit să lanseze apeluri publice de acest gen. După ei, vin alții și fac mizerie. Dacă orașul avea o toleranță zero pentru asta, impusă prin Lege și prin Poliție, atunci vorbeam altfel despre acest lucru. Noi avem nevoie de patrulări intensive prin spatele blocurilor, prin zone diverse. Nu vrem niște grași în mașini, vrem oameni care să ia la pas toată Constanța, zi de zi, în turele lor specifice. Nu-i deloc mare orașul ăsta, mai ales când îl împarți pe zone. Să iasă doi polițiști măcar într-o zonă de genul Cireșica – Brotăcei – Badea Cârțan sau Tomis 3 – Galeriile Soveja – Eden sau sau sau…ar fi cel mai normal lucru pentru combatere și ulterior prevenire de multe nereguli sociale. Zi de zi oamenii ascultă muzică la maxim din apartamente, se ceartă de îți vine să suni la Poliție (dar n-o faci, căci mai rău e apoi), aruncă gunoiul la jumătatea drumului până la tomberon și nici atât, măzgălesc pereții ba chiar și cele mai circulate zone ajung vandalizate, iar cei “de sus” tot la lejeritate visează.

poluare plaja modern constanta 2015

Sunt de acord ca obligație cu sancționarea agențiilor economici. Acolo ai altă autoritate și un angajament clar față de economie și societate. Da, aș vrea să le văd pereții curățați de graffiti (vezi bulevardul Ferdinand ce de ani de zile e la fel de măzgălit), dar aș vrea să văd și urmă de Polițist care să asigure ordinea apoi. Oamenii aceia sunt exasperați și plătesc din buzunarul lor pentru a repara ceva ce trebuia prevenit de Poliție și de taxele plătite la Stat și la Primărie (inclusiv aberanta Taxă de Liniște). Da, aș vrea să le văd firmele luminoase într-o condiție bună și aș vrea să văd geamurile sparte schimbate. Bine punctat! Dar, aș vrea să se ia în calcul și un sistem de susținere a antreprenorului local. Pe baza unor indici de “practici bune” ale acelui antreprenor, poate Primăria ar și ajuta în loc de a sancționa pe cineva. În momentul de față, Primăria Constanța e ca un șef de sclav, ce nu ar fi mulțumit de acesta nici dacă i-ar salva viața. Eficiența este o linie cu două capete. La noi prea se aplică Sancționarea și nu Colaborarea. Tocmai din acest motiv constănțenii sunt niște oameni foarte frustrați și enervați. Ideea e că la o firmă, aș fi mai drastic. Dacă nu ești de bună credință și faci treaba pe un sfert, nu meriți să ai firmă! Tu ai ales să îți faci un SRL, tu ai intrat singur în potențiala incompatibilitate.

Aș fi atent apoi cu gunoaiele din jurul acestor firme. Luați drept exemplu poza de mai sus. Este un alt exemplu de poluare. Cu atât mai mult cât vorbim de o plajă. Tot ieri am făcut poza asta. Nu pare mult deloc, dar mă irită că acele pet-uri sunt aruncate acolo pe proaspăta porțiune de nisip adusă din Mare. Nici bine n-au făcut plaja că au și “botezat-o”. Cine? Având în vedere marca ciudată a produsului și faptul că mai sunt câteva identice aruncate prin alte porțiuni, vorbim desigur de angajații companiei ce fac aceste lucrări. În curând o să vedem și niște chiștocuri acolo și probabil și un prezervativ, ca să simțim cu adevărat că e o plajă constănțeană. Aceștia ar trebui sancționați drastic cu adevărat.

Dar, localnicii?

Campania asta sau Dictatura asta, a fost gândită prost. Hai să fiu pozitiv și să dau și niște idei.

O astfel de Campanie trebuia să se adreseze separat cetățenilor de pe acest teritoriu: Antreprenorii și Localnicii. Pe antreprenori puteai pune o presiune de acest sens, cu amenzi și tot, căci ei au ales voit a face ceva aparte. Acel lucru aparte nu prevede doar o bună conduită economică dar și o imagine sănătoasă. Ieri am văzut o mașină a unei firme de Termopane. Era lovită rău pe ambele părți, dar sigur e folosită în treburile zilnice. Asta e o greșeală, ba chiar asta e o infracțiune plus o deficiență de imagine adusă afacerilor locale. Aici poți sancționa mai liber pe oricine. Se recomandă însă și înțelegerea și aplicarea acelui antic termen: “Atenționare”. Nu o atenționare ce îți dă la dispoziție un an să iei măsuri ci una decentă și de bun simț, în conformitate cu neregula găsită. Nu poți remedia nici așa treaba, nu meriți să faci afaceri aici. Nu există “mă descurc eu…” într-o Economie reală.

Cu localnicii aș fi abordat cu totul altfel problema. Aș începe prin a mulțumi miilor de oameni ce au întreprins acțiuni în grup sau de unii singuri de igienizare sau de conștientizare a unor astfel de probleme pe teritoriul acestui oraș. Nefăcând asta, te îngropi și mai mult ca Autoritate. Apoi le-aș garanta Liniște și păstrarea curățeniei prin Poliție. După ce treburile ar ajunge pe o linie ceva mai dreaptă, de abia apoi aș fi făcut un apel la implicare publică în masă, pe bază de voluntariat real. Oamenii se implică atunci când văd că acțiunile le sunt susținute și că o curățenie rămâne ceva durabil. Făgădău face întocmai inversul acestui plan decent. Face un dezastru, neluat în serios de nimeni sau luat în serios dar doar criticat și înjurat. E de înțeles, când planul e atât de jignitor la adresa localnicilor.

Dar, Primăria? Pe ea cine o sancționează?

ruine constanta 2015

Mai știți ruina asta? Se numește “Constanța Sea”. Alături de ea, mai avem ruina de lângă Ibis, cea de lângă Hotel Mercur din Piața Ovidiu și multe altele. Acestea au avut un contract cu Primăria și un termen bine definit de finisare. Conform acestor acte, Primăria trebuia de mult să ia măsuri și să grăbească terminarea construcției sau ulterior să demoleze aceste construcții. Nu e ceva simplu, ba chiar e foarte costisitor. Costă mai mult însă să distrugi imaginea unui oraș și moralul localnicilor. Făgădău e nou în conducerea de acest nivel în Primărie și nu ar trebui să aruncăm totul în capul său, dar din păcate pentru el, funcția sa îl obligă să miște rapid câteva piese pentru a remedia atâtea probleme rămase. Noi (oricare noi) l-am ajuta cu cea mai mare plăcere pentru orașul nostru, dar nu ni se permite asta.

Dar trotuarele inexistente sau strâmbe? Primește Primăria sau chiar edilul o sancțiune ocazională pentru asta? Dar iluminatul public precar sau distrus? Dar mijloacele de transport în comun scumpe și gălăgioase? Dar taxele aberante și ordonanțele proaste ce răsar ca ciupercile după ploaie? Dar gunoiul pe care fix Primăria ar fi trebuit să-l curețe prin forțele plătite din banii constănțenilor?

Spuneam cândva despre taxa de habitat. Este ceva vag și este definită oficial așa: Constituie venit cu destinație specială și este fundamentată pe necesitatea asigurării curățeniei municipiului. Se utilizează în scopul colectării și transportului reziduurilor menajere din recipienții proprii sau închiriați (containere, europubele etc). O taxă de gunoi este plătită de asemenea și la Asociația de Proprietari parcă. Alt abuz și aici, dacă se referă la altceva în afara serviciului prestat de Femeia de Serviciu.

Așadar, avem deja plătită o taxă pentru gunoi. Cum să fim obligați să facem mai mult tot din timpul nostru și pe banii noștri? Ah, într-o acțiune normală de voluntariat e mai mare dragul, dar voluntarii dispar cu timpul când văd că adună 100 de saci de gunoi și apar 200 în a doua zi, din lipsa implicării Primăriei și a Poliției.

Așadar, aș sancționa drastic pe toți din Primărie și din Consiliul Local, tocmai pentru că ei nu au știut cum să curețe Constanța “noastră”. Vreți acum să scoateți castanele din foc cu mâna altuia. Nici gând să acceptăm una ca asta! Făceți-vă treaba așa cum se face. Noi până atunci o vom face pe a noastră, prin critică dură la adresa acestor neglijențe edilitare.

Curățăm sau Curățam? Căci noi unii o făceam de mult, atât cât am putut. Era de mult rândul vostru să ne susțineți să facem treaba așa cum se cuvine. Sunt total de acord să fim severi în această problemă, dar nu în sensul ăsta prost, în care nu ni se oferă niciun ajutor real și nici măcar o garanție practică de decență.

p.s. Apropo, de cinci ani sau mai mult vă repet ceva: Schimbați odată coșurile alea mici și șubrede de gunoi de pe stâlpii orașului!

[Later Edit] Să nu ziceți că nu v-am spus. Vezi o știre de după acțiune, aici.

Fb Comments

3 thoughts on “Curățăm Constanța Noastră sau Cum să nu gândești o astfel de acțiune!

  1. Pingback: Curățăm Constanța Noastră – Mult zgomot pentru nimic | Emilian Alexandru

  2. Pingback: Nu ne place – Cristi Mirea

  3. Pingback: Constănțenii s-au întâlnit ieri cu Primarul interimar dar au uitat de ce!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.