Ce-și face omul cu mâna lui e bine făcut

tools Aproximativ așa spune o vorbă și bine spune. Când vine vorba de a face pe meșterul, trebuie să ai parte de două lucruri: răbdare pentru a învăța meseria și uneltele potrivite.

Eu am început să înțeleg mai bine ce înseamnă să repari ceva, acum câțiva ani în urmă. Motivația mea a fost un vecin, ce știa să repare mai orice în casă. Acesta mi-a dat un sfat foarte puternic. Mi-a spus că nu trebuie să-mi pierd cumpătul și că orice lucru privit în detaliu îți relevă cheia rezolvării sale. De exemplu, un robinet cu apa curgând într-un șir strâmb se poate desface și curăța. La fel se întâmplă și cu o țeavă, când apa nu se scurge așa cum trebuie.

Eu am pățit-o rău cândva cu un racord uzat la chiuveta de pe balcon. M-am pus pe „meșterit” și am observat că robinetul de închis apa rece dădea cam în gol. M-am pus să-l strâng mai bine și…am reușit să-mi rup racordul (ce era vechi și ruginit). A început să țâșnească apa ca în Niagara. Nu știam de unde să o opresc din subsol și m-am dus la vecinul meu meseriaș, bâlbâindu-mă temător, explicându-i ce s-a întâmplat. Îmi bătea inima ca la maraton și mi-era rușine de grozăvenia mea. Acesta mi-a zis pe un ton foarte calm că se rezolvă și m-a luat în subsol. Cobora lent treptele scării iar eu în sinea mea explodam de grabă. Aici a oprit apa pe coloana mea și mi-a explicat cum funcționează toate acele robinete și vane și ce să fac pe viitor. Ba chiar mi-am făcut și o schemă pe o foaie, ca să țin minte cât mai bine. De atunci, am prins mai mult curaj în reparații.

Acum doi ani și ceva am început să învăț mai multe lucruri, furând meserie de la un meșter sau altul. Am făcut greșeala să las un Electrician amator să instaleze câteva plafoniere prin casă. Acesta a pus doar câteva dibluri pe ici pe colo și alea de perete, nu de tavan. Am avut musafiră o amică într-o zi. Am stat în camera mea, am ascultat muzică iar apoi aceasta a plecat. După câteva minute, a căzut plafoniera pe jos. Așa, singură. Bine că nu i-a căzut în cap. Asta îmi mai lipsea… Am luat la verificat toate plafonierele, m-am folosit de câteva scule electrice și am refăcut eu toată treaba, așa cum se face. Nici până-n ziua de azi n-am mai avut probleme.

Chiar și la apartamentul iubitei am instalat o plafonieră, dând găuri atent cu un ciocan rotopercutor. Mereu când trec pe la ea mă simt bucuros că am putut s-o ajut și mă simt puțin mai mândru de experiența acumulată de-a lungul timpului.

Trebuie să avem echipamente electrice și varii accesorii prin casă! Multe lucruri nu necesită înlocuire ci doar mentenanță sau reparație. Hai să fim mai isteți, mai economi și puțin mai pricepuți!

Despre autor /

3 comentarii

  • JosieMosa

    pai si pe la mine cand mai treci la o mentenanta? Pusul vrea sa vada tablourile puse 🙂

    • Joie Negru

      Pai asa e bine si frumos. Cand aud ca unii nu stiu sa schimbe un bec, ma doare capul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.