Casa lui Iohannis din Sibiu: Un nou caz de abuz al legitimării

casa iohannis sibiu
foto via enational.ro

Am auzit azi de un nou caz de abuz privind legitimarea în scopul stabilirii identității unei persoane fizice suspecte. Întâmplarea relatată cu detalii cu tot chiar și la Tv dovedește ilegalitatea acestei măsuri.

Aflăm din Presă (evz de exemplu) că în seara de Marți (ora 19:00), 26 Ian 2016, doi turiști din Republica Moldova au fost luați pe sus din fața unei case istorice, aparent deținută de familia Iohannis. Aceștia și-au făcut poze în fața acestei case iar cei de la serviciul de Pază ce protejează acest obiectiv au decis ei că acești oameni par suspecți. În Sibiu. Într-o zonă plină de case istorice. Aceștia au sunat mai departe la Jandarmerie iar jandarmii au trimis cinci de-ai lor și au continuat abuzul conducându-i pe acești doi turiști la secția locală de Poliție pentru cercetări. Culmea, unul din turiști este Polițist de asemenea.

Legea spune că nu ai voie să faci fotografii la ambasade sau în orice alt loc care este dotat cu un semn de avertizare împotriva fotografierii în zonă. Acest loc pare să nu fi avut un astfel de semn și nici nu ar fi avut oricum justificarea legală să fie dotat cu un asemenea semn. Chiar și Jandarmeria declară că nu este interzis să faci fotografii acolo, că doar i-au dus la Secție pentru a-i cerceta timp de două ore pentru a se stabili că acești turiști nu prezintă un pericol. Cât de ridicol! O altă Lege mai spune ceva despre această legitimare, respectiv Legea 61/1991, Art. 2, alin. 33. „Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:”

refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu

Mă îndoiesc că domnul Polițist turist nu a dorit să se legitimeze la fața locului, nedorind să-și scutească astfel drumul inutil la secția de Poliție. Poate din acest motiv cineva s-a gândit să facă o anchetă internă preventivă la Jandarmeria Sibiu.

Apropo, i-a anunțat oare cineva pe cei de la Pază sau pe Jandarmi că acea casă de fapt nu mai aparține familiei Iohannis? În fine, la decizia definitivă a Tribunalului, Iohannis a făcut contestație pe 5 Ian 2016 dar s-a amânat decizia judecății pentru data de 6 Iunie 2016. Ia de aici Turism!

p.s. Despre aceeași chestiune, într-o limbă ciudată, aici.

Despre autor /

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.